Zápasy o medaile na RENOMIA Final 4 odloženy

5.3.2021
Český pohár basketbalistek zatím nepozná ani jednoho z medailistů. Dnes se měly v Chomutově odehrát zápasy o 3. místo a finále, ale vyvrcholení RENOMIA Final 4 bylo z preventivních důvodů odloženo. V jednom z účastnických týmů se vyskytlo podezření na výskyt covid-19.

Podezření na onemocnění covid-19 se projevilo u jedné hráčky týmu KP Brno. K záchytu došlo na základě dodatečných testů, které organizátoři naplánovali na dnešní dopoledne, právě z preventivních důvodů.

„Už před turnajem jsme se rozhodli, že v pátek dopoledne preventivně otestujeme všechny týmy, i když nám včera přesně podle regulí předkládaly negativní testy ze čtvrtečního rána. Podle pravidel by na ně mohly odehrát i dnešní zápas, ale chtěli jsme mít jistotu,“ uvedl generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Podle pravidel a vládní výjimky pro profesionální sportovce, které jsou obsaženy i v covidovém protokolu RENOMIA ŽBL, jímž se řídí také zápasy Českého poháru, je povinnost před zápasem předložit test ne starší 48 hodin. Celému týmu KP Brno vyšel negativní výsledek testu na covid-19 během pondělního testování i po testu ve čtvrtek ráno.

„Při dnešním preventivním testování bylo antigenním testem zachyceno podezření na onemocnění covid-19 u jedné hráčky KP Brno. Hráčka byla okamžitě odeslána do izolace a absolvuje PCR test, který onemocnění vyvrátí nebo potvrdí,“ popsal další postup Konečný.

Podle protokolu RENOMIA ŽBL by se zápas i tak mohl odehrát. Celý tým je poslán do karantény ve chvíli, kdy jsou pozitivně testovány tři hráčky nebo více. Všechny ostatní hráčky KP Brno i všech tří dalších účastnických týmů byly dnes ráno testovány s negativním výsledkem.

„V rámci prevence a bezpečnosti jsme se i tak rozhodli, že odložíme oba dnešní zápasy. Přijde nám fér v této těžké době neriskovat větší rozšíření onemocnění covid-19 mezi týmy RENOMIA ŽBL. Na tomto řešení se shodli všichni čtyři účastníci pohárového finále,“ potvrdil odložení zápasů o medaile Konečný.

Podle prvních plánů by mělo být RENOMIA Final 4 dohráno po skončení ligového play-off.

zdroj: Tisková zpráva cz.basketball