Třetí hrací den ELW

5.12.2020
Včerejší zápasy uzavřely první euroligové bubliny a naznačily, kdo z týmů postoupí a kdo má jen teoretickou šanci na další fázi. Pojďme se podívat, jak dopadla první polovina základní části.

Skupina A

Dynamo Kursk – Parfumerias Avenida 74:89

Vcelku vyrovnaný zápas rozhodla třetí čtvrtina. V té španělský celek jednoznačně přehrál Kursk, který v závěru nedokázal kontrovat a tak prohrál i druhý zápas v této bublině. Skupinu A ovládl Parfumerias Avenida, na druhém je Nadezhda a třetí je právě Dynamo Kursk. Čtvrté místo patří Izmitu, který do těchto duelů nenastoupil z důvodu pozitivních testů na Covid-19.

Skupina B

Fenerbahce – LDLC Asvel Feminin 70:84

Domácí tým na závěr turnaje okusil porážku, když v úvodní desetiminutovce prohrál o 10 bodů a do konce utkání neovládl ani jednu čtvrtinu. Lyon si tak spravil chuť po čtvrteční porážce proti ZVVZ USK Praha.

Arka Gdyně – ZVVZ USK Praha 76:85

Právě ZVVZ USK Praha ukončily bublinu druhým vítězstvím v řadě, když si poradily s Gdyní. Polský celek držely v zápase střely z dlouhé vzdálenosti, zatímco USK si rychlými protiútoky chodilo pro jednoduché koše. Více o zápase si můžete přečíst na tomto linku.

Gdyně má šanci na postup jen toeretickou, za to zbylé tři týmy ve skupině B spolu bojují o vzájemné zápasy a statistiku plus mínus. Díky tomu je na prvním místě Lyon, druhé jsou hráčky ZVVZ USK Praha a na třetím je Fenerbahce Istanbul.

Skupina C

UMMC Jekatěrinburg – TTT Riga 104:71

Riga udržela krok s ruským gigantem pouze ve druhé čtvrtině a tak Jekatěrinburg zapsal první „stovku“ v letošním ročníku ELW. Riga tak končí turnaj na čtvrtém místě bez jediné výhry.

Spar Girona – Fimila Schio 85:81

40 vteřin do konce spěl zápas do prodloužení. Jenže to by Girona nesměla mít Sonju Vašić, která čtyřmi body v tomto období přehoupla vítězství na stranu španělského týmu.

Skupinu C tak jednoznačně ovládl Jekatěrinburg, druhé jsou právě hráčky Girony, třetí nepostupové místo patři Schio a čtvrté, jak jsme již řekli výše, patří Rize.

Skupina D

Basket Landes – Šoproň Basket 59:70

Jediný zápas měl finálový den první bubliny ve skupině D. V tom dobře hrající Šoproň urval své druhé vítězství už v prvním poločase. Landes sice ve třetí čtvrtině přidaly, ale v poslední části zápasu jim došly síly a maďarský celek v klidu ovládl skupinu D. Za ním se umístil Basket Landes, na třetím místě je Bourges. Čtvrté místo patří Galatasarayi, který do bubliny nenastoupil ze stejného důvodu, jako Izmit ve skupině A.

Druhá polovina základní části se hraje od 19. do 22. ledna. Kde a za jakých podmínek FIBA oznámí v následujících týdnech.