Zpečetěný osud ženské Euroligy

16.6.2020
Po zasedání FIBA je jasné, že se letošní ženské soutěže dohrávat nebudou. Z vyjádření FIBA je patrné, že se bere v potaz i případná druhá koronavirová vlna a její následky. Pojďme si shrnout vše podstatné, co ze zasedání vzešlo.

Euroliga
Jak už bylo řečeno, letošní předčasně ukončený ročník ženské Euroligy se dohrávat nebude. Jelikož není žádný nástroj, jak určit vítěze soutěže, nebude tedy žádný šampion ani jmenován. Sezona 20/21 by měla začít podle plánu, tedy nejpozději v říjnu. Podle nařízení v daných státech bude možné odehrát utkání s diváky, s omezeným počtem diváků nebo úplně bez návštěvníků. V případě druhé vlny, která by mohla přerušit spuštění soutěže v plánovaném termínu, bude start soutěže automaticky přesunut na leden příštího roku. V tom případě by došlo k úpravě herního systému soutěže. Jestliže Euroliga začne v řádném termínu, ale v jejím průběhu jí přeruší další vlna Covid-19, budou odehrané zápasy započítány a herní systém se tomu přizpůsobí. Pro ZVVZ USK Praha vzešel ještě jeden důležitý termín. Rozlosování ženské Euroligy je naplánováno na 17. a 18. srpna tohoto roku. Tam bude jasné, ve které skupině budeme hrát a kteří soupeři se přijedou podívat na Královku.

Eurobasket 2021
Kvalifikační skupiny na ženský Eurobasket 2021 se odehrají podle plánu v listopadu. Stejně jako u jiných soutěží řízených FIBA, bude podle nařízení v daných státech možné odehrát utkání i bez diváků. V případě narušení podzimního kvalifikačního okna se zbylé zápasy odehrají v únoru. Tedy čtyři utkání během 15 dní. FIBA počítá s plánem, že by případné únorové kvalifikační okno začalo 31. ledna a skončilo by 14. února.

Zbylá stanoviska FIBA k ostatním soutěžím si můžete přečíst zde.