Jak to vypadá s letošní WNBA?

15.6.2020
Zámořská ženská basketbalová liga měla začít 15. května. Kvůli pandemii byla bohužel, stejně jako další sportovní události, pozastavena na neurčito. Server ESPN minulý týden přišel se zákulisními informacemi, že by mohla odstartovat v pozměněném formátu už 24. července.

Změn se týká především herní systém, který by se měl zkrátit z 36 na 22 zápasů v základní části. Vyřazovací boje by měly zůstat beze změny. Tedy první dvě kola budou eliminační. Semifinálové zápasy na 5 výher, stejně jako finále. To by se mělo uskutečnit v průběhu října letošního roku.

Velkou změnou je, že by se celá soutěž odehrála v Bradentonu na Floridě v IMG Academy, což je prestižní soukromá univerzita s rozsáhlým sportovním zázemím. Zde by bylo všech 12 týmů ubytovaných. Součástí zkrácené sezony WNBA by bylo i rozsáhlé testování hráček, trenérů a členů realizačního týmu na koronavirus.

Největší otazník stále visí nad platy hráček. Komisařka WNBA Cathy Engelbert navrhovala vyplácet 60 % výše platu. Proti tomu se postavila Nneka Ogwumike, prezidentka Výkonného výboru hráčů a zároveň hráčka LA Sparks. Poslední informace říká, že by hráčky měly dostat 100 % platu.

Ještě však počkáme na oficiální vyjádření ze strany WNBA, které by mělo přijít v řádu několika dní. Po té snad bude jasnější, kdy a jak se celá liga odehraje.