Jednoznačné vítězství v Bourges

23.10.2019
Druhé kolo Evropské ligy zavedlo celek ZVVZ USK Praha do francouzského Bourges. Domácí tým chtěl napravit nepovedený úvod do ELW, když v prvním kole prohrál s nováčkem soutěže Benátkami. Za to Pražačky chtěly navázat na úspěšný vstup do soutěže, kdy porazily Rigu.

Úvod zápasu patřil hráčkám ZVVZ USK Praha, na kterých nebyla znát nervozita jako na domácích. A tak šly Pražačky pomalu, ale jistě do vedení, které bylo až osmibodové. Bourges, hnány zaplněnou domácí halou, nepolevily a stáhly vedení hostů na 3 body. Tento nápor hráčky USK nezlomil a první čtvrtinu vyhrály 24:17.

Další dějství přineslo to, na co jsme od Pražaček zvyklí. Aktivní obrana, do které soupeř těžko hledal cestu. Ztráty nebo zakončení z těžkých pozic, z toho všeho pramenily rychlé protiútoky ZVVZ USK Praha. Díky těmto jednoduchým košům dokázaly Pražačky odskočit na 15 bodů rozdílu v prvním poločase. Úspěšnou dvacetiminutovku odehrála Alyssa Thomas, která stihla nastřílet 13 bodů a doskočit 7 míčů, zdatně jí sekundovala Marija Režan s 9 body a 7 doskoky.

Do třetí čtvrtiny nastoupily domácí hráčky s vysunutou obranou. Zaskočené Pražačky chvíli hrály jako opařené a Bourges snižoval náskok ve skóre. Naštěstí se hostující hráčky včas probraly a začaly překonávat defenzívu Tanga. Tím dorovnaly rozdíl z poločasu a ještě ho dokázaly navýšit o 5 bodů.

Poslední čtvrtina přinesla na obou stranách 45 bodů. Osmnáct bodů na straně domácích a dvacet sedm na straně ZVVZ USK Praha. Bourges měl lepší vstup do poslední desetiminutovky, kdy agresivní hrou a soustředěnou prací v útoku, dělal vrásky na čele hostujícího týmu. To by ale nebyly hráčky USK, kdyby neustály tlak. To se jim povedlo a na konci zápasu ještě více odskočily na konečných 64:93 z pohledu domácích.

Zápas se vydařil především Alysse Thomas, která nastřílela 31 bodů, doskočila 12 míčů a 6 jich získala. Ve skvělé formě odehrála zápas Marija Režan, která nastřílela dvouciferný počet bodů a s jedenácti doskoky si také došla pro double-double.  I nováček v týmu, Brionna Jones, se dostala na dvouciferný počet bodů, kdy za 19 minut nastřílela 13 bodů.

ZVVZ USK Praha si po dvou kolech drží bilancí dvou výher. V dalším kole se představí na domácí palubovce proti týmu Cukurova Basketbol. Zápas se odehraje 30. listopadu od 19:15 hodin.

Tango Bourges Basket – ZVVZ USK Praha 64:93 (17:24, 16:24, 13:18, 18:27)

Body ZVVZ USK Praha:

Thomas 31 (12 dosk., 6 zisků), Režan 19 (11 dosk.), Jones 13, Oblak 9, Elhotová  Ouviňa a Vukosavljević po 7, Vyoralová 0