Další titul je doma

24.4.2019
Basketbalistky USK Praha vyhrály nad Žabinami Brno i třetí finálový zápas a získaly devátý mistrovský titul za sebou. V domácí hale Královka si dnes s moravským soupeřem poradily 93:56 a celkově si připsaly třináctý ligový triumf v samostatné české soutěži. Od rekordu Žabin je tak dělí jediný úspěch.

ZVVZ USK Praha sice nastoupil bez dvou opor Alyssy Thomas a Aleny Hanušové, ale senzaci soupeřkám nedovolil. Už v prvním poločase si domácí hráčky vypracovaly až devětadvacetibodový náskok, který po přestávce ještě navýšily. Nejlepší střelkyní USK byla Isabelle Harrison, která dala 26 bodů a byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou série.

"Abych byla upřímná, tak jsem se o vítězství nebála," řekla kapitánka Kateřina Elhotová, která s USK získala už desátý titul." Může se zdát, že vyhrát byla sranda, ale já si toho nesmírně vážím a doufám, že vítěznou sérii ještě prodloužíme," přidala.

Třetí tým letošního ročníku Evropské ligy navázal na předchozí finálová vítězství 108:51 a 93:70 a v české lize prodloužil sérii neporazitelnosti na 173 zápasů. "Každou sezonu čekáme, že nás někdo po těžkém euroligovém utkání a cestování nachytá na hruškách, ale ukazuje se, že tým máme postavený tak, že českou ligu nepodceňuje a bere ji jako přípravu na Euroligu. Doufám, že série ještě nějakou chvíli vydrží," uvedla trenérka USK Natália Hejková.

Pražanky nenašly přemožitele od dubna 2013 a ziskem třináctého titulu se přiblížily rekordu Žabin, které naposledy vyhrály ligu v roce 2010 a ve finále byly po pěti letech. "Tohle určitě neomrzí. Dnes mi volali ze slovenských novin, že to bude můj celkově dvaadvacátý titul," řekla Hejková.

"Ale to je úplně jedno. USK teď vyhrálo jednadvacátý a to nás moc těší," připomněla slovenská trenérka, že pražský celek má na kontě také osm československých titulů. A sbírku bude podle všeho nadále rozšiřovat. "Jsme v situaci, že tým zůstává pohromadě, takže to by mohlo být zárukou, že opět budeme na špičce českého basketbalu," dodala Hejková.

Viktor Pruša (BK Žabiny Brno):"V porovnání s domácím zápasem jsme měli slabší start a to naznačilo vývoj celého utkání. Byli jsme málo koncentrovaní a málo namotivovaní. Prohráli jsme na obranném doskoku a zaznamenali jsme spoustu naivních ztrát, které dali možnosti USK. Za 2. místo jsme ale ohromně rádi a bereme ho všema deseti."

Pavel Kubálek  (ZVVZ USK Praha): "Gratulujeme soupeři ke stříbru a i našemu týmu. Zúročili jsme těžkou, ale převelice úspěšnou sezónu. Gratuluju všem hráčkám, funkcionářům a děkuji našim fanouškům. Všem přeji krásný odpočinek před další sezónou."

Zdroj: ČTK