Základní část ŽBL končíme bez porážky

1.3.2019
Dnes od 18 hodin odehrály hráčky ZVVZ USK Praha poslední utkání základní části Ženské basketbalové ligy. I po dnešním zápase zůstávají jako jediný tým bez jediné porážky a v play off je pravděpodobně čeká Slovanka MB.

ZVVZ USK Praha – Sokol Nilfisk Hradec Králové – 83:49 (19:12, 14:19, 24:9, 26:9)

Utkání začalo od 18 hodin ve SH Královka. Oba týmy nastoupily v očekávaných základních sestavách, za domácí tak Ayayi, Thomas, Oblak, Režan a Elhotová Kateřina. Zápas zahájily bodově domácí hráčky a prvních osm bodů trefila Kateřina Elhotová. Prvních 5 minut ale oba dva týmy předváděly spíše souboj obran a v útoku střely neproměňovaly. Druhých pět minut bylo ale bodově bohatších, hlavně díky tříbodovým střelám a skóre první čtvrtiny tak skončilo 19:12. Druhou čtvrtinu odstartovaly lépe domácí hráčky, ale hráčky Hradce držela především svými trojkami Kristýna Minarovičová, a stáhla tak manko z první čtvrtiny na 26:24. Na to zareagovala domácí trenérka timeoutem, ale od té doby zase dlouho žádný koš nepadl. Necelé tři minuty dokonce Pamela Effangová svou trojkou srovnala na 27:27 a po dalším koši se dostaly hostující hráčky do vedení. Poločas ale zakončily rychlým protiútokem hráčky z Královky a skóre tak bylo 33:31.

Ve třetí čtvrtině domácí hráčky velmi brzy svou nátlakovou obranou nasbíraly tři týmové fauly. V útoku se prosazovaly především z pod koše a odskočily tak Hradci na 45:36. Pražanky poté ještě více přitlačily v obraně a po ziscích běhaly do rychlých protiútoků a do posledních deseti minut se tak šlo za stavu 57:40. Poslední čtvrtinu vedly velmi rychle domácí hráčky 12:0 a hostující trenérka se tak snažila o následném timeoutu své svěřenkyně podpořit. Ani poté se ale hráčky Hradce nedokázaly dlouho bodové prosadit. Domácí basketbalistky tak stále navyšovaly svůj bodový náskok. Střeleckou frustraci hostujících v poslední čtvrtině prolomila až Josipa Bura svou tříbodovou střelou. I přes vyrovnaný první poločas nakonec dovedly utkání domácí hráčky do jasného vítězství 83:49 a základní část ŽBL tak končí bez porážky.

Poslední utkání základní části odehrají ostatní týmy o víkendu, ale to, že hráčky ZVVZ USK Praha čeká v play off Slovanka MB, by se už  nemělo nijak změnit. Nyní už čeká hráčky ZVVZ USK Praha jiná výzva, a to v úterý, 5. 3. 2019 nastoupí na domácí palubovce proti Fenerbahce v prvním čtvrtfinálovém utkání Evropské ligy.

Body ZVVZ USK Praha: Harrison, Thomas, Elhotová Kat. 16, Elhotová Kar. 10, Romero 6, Režan, Vyoralová, Hanušová 5, Oblak, Šípová 2