Z Francie vezeme porážku

23.1.2019
Hráčky ZVVZ USK Praha odcestovaly v úterý brzy ráno do Francie, kde je čekalo další utkání Evropské ligy. Postavily se proti Basket Bourges, kterým podlehly 70:81. Pro Pražanky to tak znamená třetí porážka v řadě a v dalším kole se utkají na domácí palubovce proti dosud neporaženému ruskému favoritovi UMMC Jekatěrinburgu.

Bourges Basket – ZVVZ USK Praha – 81:70 (15:12, 26:18, 16:19, 24:21)

Basketbalistky ZVVZ USK Praha dnes od 8 hodin odehrály venkovní utkání Evropské ligy proti Bourges Basket. Do základní sestavy nastoupila pětice Oblak, Ayayi, Režan, Thomas a Kateřina Elhotová. Utkání zahájily oba dva týmy hned několika neúspěšnými střelami. První koš zápasu padl až ve třetí minutě z rukou Teji Oblak, po kterém se i nadále oba celky střelecky trápily. Ještě v páté minutě bylo skóre 4:4 a divákům se nabídla spíše defenzivní podívaná. Domácí hráčka Kristen Sharp svou tříbodovou střelou zakončila prvních deset minut utkání a poslala tak svůj tým do vedení právě o 3 body. Druhou čtvrtinu zahájily Pražanky ztrátou, kterou francouzský celek ihned potrestal. Domácí hráčky těžily především z druhých šancích po útočném doskoku, a v páté minutě druhé čtvrtiny si tak hráčky Bourges získaly desetibodový náskok. Na útočné polovině Pražanek byla vidět pod košem především Alyssa Thomas. To ale nestačilo a do poločasu si domácí hráčky vytvořily jedenáctibodový náskok.

Druhou polovinu utkání zahájily domácí hráčky úspěšnou střelou, kterou ale ihned oplatila Valeriane Ayayi na druhé straně. Bourges hrál v útoku kolektivně a pod košem dělala Pražankám problém především Katherine Plouffe. Pražské basketbalistky držela bodově dvojice Thomas s Kateřinou Elhotovou a do poslední čtvrtiny stáhly poločasové manko na 8 bodů. Posledních deset minut utkání odstartovaly hráčky USK šesti body v řadě a přiblížily se tak domácím o jediný koš. Hráčky Bourges ale opět úspěšnými střelami rychle odskočily zpět na desetibodový rozdíl. Čtyři a půl minuty do konce tak svítilo na tabuli skóre 71:61. Pražské basketbalistky se ještě snažily bodový rozdíl stáhnout, ale Bourges si konec zápasu uhlídaly a žádné další drama už nedovolili. Double double zaznamenala Alyssa Thomas s 18 body a 10 doskoky.

Porážka ve Francii tak pro Pražanky znamená třetí porážka v řadě a Bourges se tak posouvá na 2. místo v tabulce, ze kterého sesadily právě hráčky USK. V dalším utkání je čeká další těžký soupeř na domácí palubovce, UMMC Jekatěrinburg.

Body ZVVZ USK Praha: Thomas 18 (10 doskoků), Ayayi 16, Elhotová Kat. 15, Režan 10, Hanušová 6, Oblak 4, Romero 1