Basketbalistky ZVVZ USK Praha po reprezentační pauze vítězí v ŽBL

25.11.2018
Pražanky se sešly po reprezentační pauze v pátek na odpoledním tréninku, kdy už byly všechny plně k dispozici trenérce Natálii Hejkové. Ostatní týmy ŽBL měly naplánované volno na tento víkend, ale ZVVZ USK Praha a Žabiny Brno se domluvili na předehrání lednového zápasu. V dnešním zápase oslavila vítězstvím svůj svátek kapitánka Kateřina Elhotová.

ZVVZ USK Praha – Žabiny Brno 105:49 (22:7, 29:17, 29:15, 25:8)

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vstoupily do zápasu úspěšnou střelou Marii Režan. Hostující celek držel krok s euroligovým celkem první tři minuty utkání, kdy na tabuli svítilo skóre 4:4. Po třech minutách první čtvrtiny se domácí zlepšily v obraně a získávaly mnoho míčů po vynucených chybách soupeřek. Z toho těžily hlavně díky rychlému protiútoku, kdy Alyssa Thomas několikrát zaznamenala tzv. and 1, koš s faulem. Domácí hráčky si vytvořily během prvních 10 minut 15ti bodové vedení.

Ve svém obranném i útočném tempu pokračovaly i ve druhé čtvrtině kdy své vedení ještě navýšily hlavně díky Alysse Thomas, které po 20 minutách hry svítilo na tabuli 19 bodů. Hostující hráčky dirigovala reprezentantka Petra Záplatová, která při minutách na hřišti dostávala Žabiny do dobrých střeleckých pozic. Žabinám se podařilo za druhou část dát soupeřkám o 10 bodů více, ale i tak domácí odskočily na 27 bodů.

Do třetí čtvrtiny vstoupily lepé hostující celek, který se v této čtvrtině ujal vedení. Marija Režan díky drobnému zranění do druhého poločasu nenastoupila, aby mohla odehrát utkání v ruském Jekatěrinburgu. Žabiny ve druhém poločase změnily obranu a domácí se hůře dostávaly do dolních pozic. Ve druhé polovině třetí čtvrtiny však domácí opět převzaly otěže zápasu a dostávaly se do rychlých protiútoků, ze kterých úspěšně zakončily.

V poslední čtvrtině hostující opět nastoupily do zónové obrany. Domácí ale dokázaly obranu překonat a nacházely dobré pozice pro skórování. V zápase se dařilo Aleně Haunšové, která měla velmi dobrou úspěšnost střelby. Alyssa Thomas si připsala v zápase další double double, tentokrát 23 bodů a 12 doskoků. 6 hráček USK překonalo dvouciferný bodový zisk, který přispěl k výhře nad Žabinama. Pro hráčky to byla poslední herní prověrka před odletem do ruského Jekatěrinburgu, kde se střetnou zatím dva neporažené týmy tabulky skupiny A.

Body ZVVZ USK Praha: Thomas 23, Hanušová 17, Elhotová Kar. 16, Bžezinová, Vyoralová, Elhotová Kat. 10, Brabencová 7, Režan 6, Oblak, Šípová, Romero 2

Viktor Pruša - BK Žabiny Brno

"Zaslouženě vyhrál soupeř. Přijeli jsme sem s nějakým plánem a chtěli jsme hrát alespoň tak vyrovnaně jako na domácím hřišti. Ale všechny 3 faktory, o kterých jsme mluvili, nebyly splněny. Byli jsme všude pozdě v přechodových fázích i na obranném doskoku a darovali jsme téměř každý 2. útok soupeři a nebyli jsme ani schopni proměňovat z pod koše. Potom je skóre takové, jaké je."

Pavel Kubálek - ZVVZ USK Praha

"V dnešním zápese bylo vidět, že jsme se sešli po krátké reprezentační pauze. Doufáme, že naše výkony se budou jen zlepšovat a dosáhneme dobrých výsledků i v nadcházejícím Euroligovém zápase v ruském Jekaterinburku."