Pražské derby vítězíme o 63 bodů

20.10.2018
Dnes čekala hráčky ZVVZ USK Praha poslední prověrka před prvním utkáním v letošní euroligové sezoně. V 5. kole ŽBL se postavily proti pražskému celku BLK Slavia Praha, který nakonec porazily o 63 bodů, hlavně díky dobré obraně.

BLK Slavia Praha – ZVVZ USK Praha – 59:122 (9:33, 27:28, 7:32, 16:29)

Do základní sestavy nastoupila pětice Režan, Thomas, Ayayi, Oblak a Kateřina Elhotová. Utkání odstartovalo v 18:45 v pražské hale na Edenu. Utkání zahájily lépe hráčky ZVVZ USK Praha, kdy už ve 4. minutě utkání vítězily 12:2. Hráčky z Královky bodově držela především Marija Režan, která hned v úvodu dala 8 bodů. Na to zareagoval domácí trenér timeoutem. I poté ale české mistryně nepolevily v obraně a nutily Slávistky k těžkým střelám. Za první čtvrtinu si tak nechaly dát pouze 9 bodů, a v útoku, díky rychlým protiútokům po dobré obraně daly svým soupeřkám za prvních deset minut utkání 33 bodů. Druhou čtvrtinu zahájily lépe domácí hráčky. Bodový rozdíl ale Pražanky rychle stáhly zpět. V útoku se díky kolektivní hře snadno prosazovaly a domácí hráčky proměňovaly těžké střely z dálky. Druhá čtvrtina tak nabídla divákům ze strany hráček ZVVZ USK Praha hned několik and-one akcí. Domácí hráčky ale svými střelami držely krok a druhou desetiminutovku prohrály pouze o jeden bod 27:28.

Třetí čtvrtinu ale dominovaly opět hráčky ZVVZ USK Praha. Hned v úvodu získala Alyssa Thomas míč, který proměnila ve snadné dva body. Díky výborné obraně získaly hned několik míčů a z rychlých protiútoků zahájily třetí čtvrtinu skórem 15:2. Hráčky Slavie měly problém se přes těsnou obranu dostat do blízkosti koše a na obrané polovině si nechaly dát 32 bodů. V poslední čtvrtině překročila v 5. minutě stobodovou hranici svou and-one akcí Tereza Vyoralová a do konce utkání ještě hráčky z Královky přidaly dalších 21 bodů. Dvouciferným číslem se bodově prosadilo hned 8 hráček, nejlepší střelkyní byla Alena Hanušová s 22 body. Z Edenu tak přivážejí Pražanky další vítězství a ve středu už je čeká první utkání letošní euroligové sezony proti Nadezhdě Orenburg.

Body ZVVZ USK Praha: Hanušová 22, Elhotová Kar., Režan 15, Thomas, Oblak 12, Březinová, Romero 10, Ayayi 8, Vyoralová 7