Ve finálové sérii vedeme 1:0

25.4.2018
První finálové utkání Ženské basketbalové ligy se odehrálo dnes od 18 hodin ve SH Královka. Domácí basketbalistky utkání nezahájily dobře, ale ve druhé čtvrtině tak skóre otočily na svou stranu a do konce utkání už nenechaly brněnské hráčky v naději na vítězství. První utkání tak skončilo 79:61 a druhé utkání se odehraje v neděli na palubovce KP Brna.

ZVVZ USK Praha – KP Brno – 79:61 (18:21, 25:11, 13:10, 23:19)

Výhodu prvního útoku získaly hostující hráčky, které hned výhody využily po úspěšné střele Ursu. Domácí hráčky měly v úvodu utkání problémy se prosadit a hostující hráčky se ujaly vedení 10:2, po kterém následoval timeout domácí trenérky Natálie Hejkové. Po několik rychlých protiútocích ale začaly domácí hráčky stahovat. Z delší vzdálenosti ale hráčky USK neproměňovaly a KP Brno tak nedovolilo dostat domácí hráčky do vedení ani minutu první čtvrtiny. První čtvrtina tak skončila 18:21. Poprvé se vedení ujaly Pražanky až ve 12. minutě utkání střelou Karolíny Elhotové. Poté padla trojka Martě Xargay a skóre bylo 25:21. Hráčky KP Brna se ale dlouho držely a své soupeřky nechaly do poločasu odskočit nejvíce na 11 bodů. O 11 také skončilo poločasové skóre 43:32 pro domácí. Nejlepší střelkyní do té doby byla se 14 body Marta Xargay.

Prvních pět bodů druhé poloviny vzala na sebe Kateřina Elhotová. Hráčky Brna se střelecky trápily, kdy neproměňovaly především jasné pozice zpod koše. Přesnými střely v útoku tak ale Pražanky navyšovaly svůj bodový náskok, který do konce třetí čtvrtiny vyšplhal na 56:42. Posledních deset minut utkání bylo velmi vyrovnaných ale domácí hráčky už udržely dostatečný náskok na to, aby první utkání ve finálové sérii dotáhly do vítězného konce. V sérii tak vedou Pražanky 1:0 a druhé utkání se odehraje na palubovce KP Brno v neděli, 29. 4. 2018 od 18 hodin.

Body ZVVZ USK Praha: Elhotová Kat. 19, Xargay 14, Hanušová, Romero 12, Režan 11, Zahui 5, Voráčková 4, Elhotová Kar. 2

Pavel Kubálek: "Do utkání jsme nastoupili vlažně, čehož soupeř využil. Teprve v určité části 2. poločasu jsme se dostali do tempa, kdy jsme v obranných částech nutili soupeře zakončovat z velice těžkých pozic a nám se naopak dařily rychlé protiútoky."

David Zdeněk: "Gratuluju USK k výhře, dnes prokázalo svoje kvality. Nicméně si myslím že to bylo velice zajímavé utkání a přispěli jsme tomu, že nemělo úplně jednoznačný průběh. Je škoda některých neproměněných šancí a v jedné z pasáží jsme měli menší procento úspěšnosti, tam nám USK odskočilo, proměňovalo všechny střely, které jsme jim nabídli. Výrazný rozdíl byl v doskocích, kterých mělo USK o 16 víc. Doufám že v utkání v Brně, na domácí palubovce, by tato činnost mohla hrát v náš prospěch a budeme se opět snažit odehrát skvělé utkání."