Postupujeme do finále

21.4.2018
Dnes odstartovalo ve SH Královka vyvrcholení sezony extraligy dorostenek do 19 let. V prvním utkání se představily od 14 hodin domácí hráčky z USK Praha proti Žabinám Brno. Domácí hráčky si konečným skórem 67:53 vybojovaly postup do finále.

USK Praha – Žabiny Brno – 67:53 (22:13, 24:13, 12:10, 9:17)

První utkání Mistrovství České republiky extraligy dorostenek do 19 let odstartovalo ve 14 hodin prvním zápasem, ve kterém nastoupily domácí hráčky proti Žabinám Brno.

Do základní sestavy nastoupila pětice Pospíšilová, Brabencová, Voráčková, Kůželová a Žílová. V úvodu utkání měly domácí hráčky hned několik šancí otevřít skóre. První koš padl ale až ve třetí minutě zápasu, který trefila hned svou akcí Veronika Voráčková. Po její neúspěšné šestce se hned zapsala Brabencová a skóre bylo 4:0. Na druhé straně se dokázala prosadit jen Vitulová. Po dobré obraně domácích hráček následovaly tři rychlé protiútoky za sebou a skóre 10:4 donutilo hostujícího trenéra Fouska si vzít time-out. I po time-outu ale domácí hráčky hrály velmi těsnou obranu, se kterou měly Brňanky problém. Další dvouminutový úsek byla pro diváky podívaná plná rychlých protiútoků. Na straně Žabin se dokázala prosadit pouze Tereza Vitulová a skóre snížila na 16:8. Hráčky Žabin sice stáhly rozdíl, pak ale padly domácím dvě tříbodové střely a vedení bylo opět desetibodové. Do konce první čtvrtiny stihly hostující hráčky ještě připsat na své konto jeden bod a do druhé desetiminutovky se tak šlo za stavu 22:13. I ve druhé čtvrtině pokračovalo střelecké představení domácích hráček, které neustále od svých soupeřek odskakovaly. Nakonec do poločasu vítězily domácí hráčky rozdílem 20 bodů, 46:26. Nejvíce do poločasu přispěla Brabencová s 16 body a Voráčková se 14.

Druhou polovinu utkání zahájilo opět duo střelkyň Brabencová – Voráčková. Během třetí čtvrtiny hostující hráčky bránily zónovou obranu, se kterou si ale domácí hráčky dokázaly poradit. Brněnské hráčky sice držely ve třetí čtvrtině s Pražankami krok, ale i přesto dokázaly ještě Pražanky o 2 další body odskočit. V poslední čtvrtině měly navrch hostující hráčky, které doskakovaly neúspěšné střely domácích, a běhaly rychle dopředu. Domácí hráčky ale měly z prvního poločasu dostatečný náskok, že ani prohraná poslední čtvrtina 9:17, je nezastavilo k tomu, aby utkání dovedly do vítězného konce. V týmu byly hned dvě hráčky, které zaznamenaly double-double. Byla jím Kristýna Brabencová, která k 23 bodům přidala 12 doskoků, a Veronika Voráčková s 18 body, 10 doskoky a 4 asistencemi.

Hráčky USK Praha tak vítězí v prvním utkání a postupují do finále MČR. Proti komu se ve finále postaví, rozhodne až druhý zápas, ve kterém se od 16:30 hodin představí BA Sparta Praha proti SBŠ Ostravě.

Body USK Praha: Brabencová 23, Voráčková 18, Žílová 9, Zeithammerová 8, Merhautová 5, Bubeníková, Pospíšilová 2