Postupujeme do finále ŽBL

10.4.2018
Dnes se ve SH Královka odehrál třetí zápas semifinálové série, kde nastoupily Pražanky proti Hradci Králové. Třetí vítězství tak pro hráčky ZVVZ USK Praha znamená postup do finále Ženské basketbalové ligy. Na svého finálového soupeře si ale ještě počkají.

ZVVZ USK Praha – Sokol Nilfisk Hradec Králové – 87:49 (24:15, 18:20, 21:3, 24:11)

Do utkání nastoupila pětice Romero, Xargay, Režan, Hanušová a Kateřina Elhotová. Pražské basketbalistky vstoupily do třetího semifinálového utkání nekompromisně a během několika prvních minut už vedly 10:2. Hradecké lvice se ale začaly trefovat a bodový rozdíl pomalu stahovaly. Hráčky z Královky ale měly v útoku volné pozice ke střelám, které naopak na druhé straně nedovolily svým soupeřkám. Do druhé desetiminutovky tak šly s 9 bodovým náskokem. Druhou čtvrtinu ale zahájil lépe tým Hradce Králové, který svým úvodem 5:0, kterým snížil na 24:20, donutil vzít domácí trenérku time-out. Domácí basketbalistky tak svůj první koš čtvrtiny daly až ve 4. minutě ze šestek, které proměnila Leticia Romero. Hradecké hráčky ale v útoku na nic nečekaly a chodily rychle do zakončení, což se jim vyplatilo. Dvě minuty do poločasové přestávky dokonce srovnaly Hradecké lvice stav na 33:33. Čtyřmi proměněnými trestnými hody Mariji Režan ale opět dostala do vedení svůj tým na 37:33. Marta Xargay v poslední vteřině prvního poločasu trefila tříbodovou střelu a poločas tak skončil 42:35.

Druhou polovinu utkání ale suverénně zahájil opět domácí tým, který si svůj bodový náskok zvýšil během prvních minut na 12 bodů. Ve čtvrté minutě si ale rozehrávačka Marta Xargay zranila kotník a do konce utkání už nenastoupila. Hostující hráčky ale měly velký problém se v útoku prosadit. Hráčky ZVVZ USK Praha těsně bránily, a v útoku běhaly rychle dopředu. Tři minuty do konce třetí čtvrtiny, tak Pražanky vedly už o 20 bodů a svou dobrou obranou si nechaly od svých soupeřek střelit pouhé tři body. Do poslední čtvrtiny vstupovaly nakonec za stavu 63:38. I poslední čtvrtinu Pražanky bodově stále více odskakovaly od svých soupeřek. Vítězství tak nakonec dotáhly na konečné skóre 87:49. Nejlepší hráčkou tohoto utkání byla Leticia Romero, která si připsala k 20 bodů, 7 doskoků, 9 asistencí a 5 zisků.

Tým ZVVZ USK Praha tak po třetí semifinálové výhře postupuje jako první tým do finále Ženské basketbalové ligy. Na své soupeřky si ale musí ještě počkat. Druhá semifinálová série mezi DSK Basketball Nymburk a KP Brno je totiž vyrovnaný 1:1. Třetí utkání odehrají zítra 11. 4. 2018 od 19 hodin v Nymburce.

Body ZVVZ USK Praha: Romero 20, Hanušová 17, Režan 14, Zahui, Elhotová Kar. 9, Elhotová Kat. 7, Xargay 5, Brabencová 4, Pospíšilová 2