První semifinálový zápas vítězíme 107:53

4.4.2018
Hradecké lvice postoupily do semifinále Ženské basketbalové ligy jako jediné z postupujících po 5 kolech play off, ve kterém porazily BLK Slavii Praha v sérii 3:2. Dnes se tak odehrálo ve SH Královka první semifinálové kolo Ženské basketbalové ligy od 18 hodin.

ZVVZ USK Praha – Sokol Nilfisk Hradec Králové – 107:53 (32:12, 28:19, 30:12: 17:10)

Do základní sestavy nastoupila pětice Režan, Zahui, Xargay, Romero a Elhotová Kateřina. Úvodní rozskok získaly domácí hráčky, které tak měly výhodu prvního útoku. První koš ale padl až z rukou Marii Režan v útoku druhém. Na druhé straně ale srovnala Lenka Šípova na 2:2. Domácí hráčky pak odskočily tříbodovou střelou Marty Xargay. A svou and-one akci zvýšila Amanda Zahui na 10:4. Domácí hráčky těžily především z rychlých protiútoků a z podkošového prostoru a za stavu 12:4 tak byla nucena hostující trenérka Romana Ptáčková si vzít timeout. I po timeoutu ale proměnily domácí hráčky hned dva rychlé protiútoky za sebou a navýšily na 18:4. Hráčky ZVVZ USK Praha ale byly střelecky k nezastavení a první čtvrtinu zvítězily 32:12.

Druhou desetiminutovku zahájila opět Marija Režan z podkošového prostoru. I přes snahu hostujících hráček pokračovaly domácí hráčky ve svém střeleckém představení a neustále navyšovaly svůj bodový náskok. Koncem druhé čtvrtiny ale Hradecké lvice dobře bránily podkošový prostor, ze kterého získaly pár míčů pro sebe. Domácí basketbalistky ale dál předváděly pohledné útočné akce a běhaly do rychlých protiútoků a poločasové skóre ještě upravila s klaksonem Leticia Romero svou tříbodovou střelou na 60:31.

Po poločasové přestávce zahájila druhou polovinu utkání Karolína Elhotová svou střelou, na kterou ale zareagovala na druhé straně hostující hráčka Andrea Ovsíková. Hradecké hráčky v obraně přešly na zónu, kterou se domácí basketbalistky snažily co nejvíce překonávat rychlým protiútokem. Hráčky z Hradce ale v útoku prováděly jeden nájezd za druhým, kterými nasbíraly fauly. Domácí hráčky ale spoléhaly v prvé řadě na rychlé protiútoky a ve druhé na Mariju Režan, která za 30 minut hry dala 21 bodů. Poslední čtvrtinu zahájila Amanda Zahui svou and-one akcí. Na posledních 10 minut ještě nastoupila poslední nehrající hráčka Julie Pospíšilová. Stobodovou hranici překonala necelé 4 minuty do konce utkání Amanda Zahui, pro kterou to tak znamenal 22. bod v utkání. Do konce utkání ještě skóre oba týmy upravily na konečných 107:53.

Natalia Hejková: "Měly jsme celkem dlouhou přestávku, tak jsem měla obavy o rytmus, který chytíme, ale myslím si, že jsme hrály s nasazením a velmi pěkný basketbal. Každá hráčka v týmu bodovala, což je velice pěkné."

Romana Ptáčková:"Věděly jsme, že podkošovou sestavu soupeře můžeme jen těžko zastavit, ale dnes se k tomu přidalo úplně všechno. Pouštěly jsme USK do rychlého protiútoku a od nás to byl dnes nepovedený výkon nejen v obraně, ale ani to co jsme předváděly v útoku se nám moc nedařilo."

První semifinálový zápas tak hráčky ZVVZ USK Praha zvládly a sérii tak vedou 1:0. Druhé utkání odehrají na palubovce Hradeckých lvic v pátek 6. 4. 2018 od 18 hodin.

Body ZVVZ USK Praha: Režan 23, Zahui 22, Hanušová 16, Xargay 13, Romero 9, Voráčková, Elhotová Kar. 7, Elhotová Kat. 4, Krejzová, Brabencová, Pospíšilová 2