V play off narazíme na Jekatërinburg

31.1.2018
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály závěrečné utkání základní části Evropské ligy na palubovce Castors Braine 75:71 a potvrdily tak svůj postup do čtvrtfinále, které jim ještě před začátkem zápasu zajistily ostatní výsledky. České šampionky tak obsadily konečnou třetí příčku ve skupině A a ve čtvrtfinále je čeká souboj s druhým celkem skupiny B Jekatěrinburgem.
Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové mohly jít do utkání uvolněněji, jelikož o postup už nemohly přijít a v úvodu se to dařilo. Belgičanky si nevěděly rady s pivotkou Amandou Zahui, která nakonec nasbírala 28 bodů a 11 doskoků. Pražanky si tak vypracovaly náskok až 13 bodů.

Pak však opět začaly mít problémy jako v předchozím vzájemném utkání doma, které nečekaně o bod prohrály. Zlobila je především jejich bývalá spoluhráčka Anete Steinberga. A Belgičanky se dokázaly dotáhnout několikrát na rozdíl pouhých dvou bodů.

Do vedení je však Pražanky nepustily. Důležitou roli v tom sehrála španělský rozehrávačka Leticia Romero, která dala dvě klíčové trojky. Rozhodující pasáž přišla pět a půl minuty před koncem za stavu 59:61, kdy právě Romero dala trojku a vzápětí ji nepodobila Kateřina Elhotová. Hráčky USK tak odskočily a vedení už nepustily.

Mezi osm nejlepších celků soutěže prošly popáté za sebou a nyní budou usilovat o čtvrté Final Four za sebou. V cestě jim ale stojí velmi těžký protivník, Jekatěrinburg. Ruský gigant byl v posledních 10 Final Four a předloni soutěž vyhrál. Celkem má na kontě už tři triumfy. V této sezoně prohrál jen se Salamankou a dvakrát s Fenerbahce Istanbul. 

První čtvrtfinálový duel play off se odehraje na půdě Jekatërinburgu 28. 2. 2018, o týden později 7. 3. 2018 se představí basketbalistky ZVVZ USK Praha na domácí palubovce. V případě vyrovnané sérii se hraje rozhodující utkání 14. 3. 2018 opět na palubovce ruského celku.

Zdroj: ČTK