Na Královce porážíme Galatasaray o 3 body

20.12.2017
Basketbalistky ZVVZ USK Praha v Evropské lize porazily doma Galatasaray Istanbul 83:80 a oplatily mu prohru o pět bodů z 2. kola. Částečně tak napravily dvě předchozí zaváhání s Castors Braine a Bourges a v tabulce skupiny A poskočily na třetí místo právě před Galatasaray, s nímž dosud měly shodnou bilanci. A ztrácejí jednu výhru na druhou Šoproň.

"Byl to důležitý zápas. Ani si nechci představit, jak by vypadaly Vánoce, kdybychom dnes prohrály. Byly by hodně smutné, protože by to hodně snížilo naši šanci na postup. Takto mohu hráčkám poblahopřát dobrý oddych, aby 28. prosince přišly na trénink s čistými hlavami do nového roku," řekla trenérka USK Natália Hejková.

Jedinou kaňkou na utkání je, že se nepovedlo udržet vyšší rozdíl ve skóre a Galatasaray tak stále má výhodu, pokud by na konci skupiny měly oba kluby shodně bodů. "Mrzí to, protože jsme potřebovaly vyhrát o šest bodů, ale obrana se nám už rozpadávala. Hlavní je, že jsme vyhrály. Bylo to psychicky náročné, protože jsme věděly, že když prohrajeme, budeme mít boj o postup těžký," dodala Hejková.

České šampionky v minulých zápasech neměly nejlepší formu a i proti Galatasaray začaly vlažně zejména v obraně, kde jim dělaly problémy pohyblivá rozehrávačka Olivia Epoupa. Galatasaray tak už v první čtvrtině získal dvouciferné vedení 20:10.

"Začátek byl tak, jak jsme skončily v Bourges. Špatně jsme bránily. Dostat 20 bodů za prvních šest minut je hodně. Byla jsme hodně naštvaná, protože jsme čekala, že to od začátku bude lepší. Pak už to ale šlo. Ve druhé půli jsme byly v obraně jednoznačně lepší," hodnotila Hejková.

Pražanky táhla kapitánka Kateřina Elhotová, která dala do poločasu 12 bodů a měla hlavní podíl na tom, že domácí hráčky byly v těsném vedení. Ve druhé půli se k ní navíc přidaly Amanda Zahoui a DeWanna Bonne a USK se povedlo odskočit až na jedenáct bodů. A to především díky velmi dobré úspěšnosti střelby za dva body, kterou měly Pražanky po třech čtvrtinách 67 procent. Ovšem za tři body se trefila až v poslední čtvrtině Kateřina Elhotová.

Domácí tým vedl až o 15 bodů, Galatasaray hrající bez své elitní střelkyně Alli Quigley sice dokázal dvě minuty před koncem snížit na šestibodový rozdíl a udělal ze zápasu drama, ale svěřenkyně trenérky Hejkové už výhru nepustily.

"Neměly bychom takhle přijít o náskok. Nechaly jsme se vybláznit jejich presinkem a nájezdy Epoupa, která je neuvěřitelně rychlá. Je škoda, že to nakonec bylo takhle těsné, ale tohle vítězství bylo pro nás velmi důležité," řekla kapitánka Kateřina Elhotová, která byla s 21 body nejlepší střelkyní a k tomu měla i pět asistencí.

Statistiky nalezne zde.

Zdroj: ČTK