V prvním finálovém souboji rozhodla první polovina

20.4.2017
První finálové utkání Ženské basketbalové ligy je za námi. Hráčky ZVVZ USK Praha se dnes postavily proti týmu z Hradce Králové, který porazily. Pro zaplněnou halu v Hradci Králové byla pro fanoušky Lvic atraktivnější druhá polovina utkání, kdy s Pražankami držely krok celých druhých 20 minut.

Sokol ZVUS Hradec Králové – ZVVZ USK Praha – 52:92 (7:24, 10:31, 16:13, 19:24)

Do základní sestavy nastoupily hráčky Hanušová, Palau, Vaughn, Xargay a Elhotová Kateřina. První finálové utkání otevřela svou úspěšnou střelou Marta Xargay. Domácí hráčky se snažily přecházet obranu Pražanek rychlou hrou dopředu, ale po nepřesných střelách se opět rozbíhaly zpět hráčky z Královky a vytvářely si tak volné pozice z rychlých protiútoků ony. Lvice měly potíže se prosazovat především z vymezeného území, přes výškovou převahu v obraně hráček USK. Do druhé čtvrtiny tak šly Hradecké hráčky se 17 bodovou ztrátou. Druhou desetiminutovku zahájila dvojice Xargay – Burgrová, svou akcí z „pick and rollu“. Domácí hráčky si těžko tvořily volné pozice na střelu, kdy už na začátku druhé čtvrtiny měly střelbu 10/1 oproti hostujícím, které proměnily 10 střel z 23. Domácí hráčky se na útočné polovině trápily, a první koš trefily až po šňůře 12:0. Dále pokračovalo střelecké představení hráček ZVVZ USK Praha, kterým propadla téměř každá střela obroučkou (celková střelba 57%), a v poločase už vítězily o 38 bodů. Druhou polovinu utkání zahájila svými čtyřmi body v řadě Kia Vaughn. Pražský tým se po agresivní a úspěšné obraně hnal dopředu a přihrávkami přes celé hřiště, kdy se domácí hráčky nestačily vracet, zakončovaly sami z pod koše. Hráčky ze Sokola se začaly trefovat z dálky, dotáhly tak ztrátu a po úspěšné trojkové střele Pazderové vedly třetí čtvrtinu 10:7, a trenérka Hejková si vzala timeout. Hradecké hráčky více vypomáhaly ve vymezeném území a 3 minuty do konce třetí desetiminutovky vedly čtvrtinu o 6 bodů. To si ale favoritky nenechaly líbit, a především díky proměněným trestným hodům tak ztrátu pomalu dotahovaly. Hradecké hráčky, ale i přes to dokázaly udržet vedení a zvítězit tak třetí čtvrtinu o tři body, 16:13. Do poslední čtvrtiny vstoupily lépe domácí hráčky, které se prosazovaly z důrazných nájezdů do koše a posléze úspěšnými trojbodovými střelami. Ve výkonu ze třetí čtvrtiny pokračovaly i v posledních deseti minutách zápasu, které prohrály pouze o 5 bodů. Hráčky ZVVZ USK Praha si tak z Hradce Králové vezou první vítězství z finálové série, a to hlavně díky vydařené první polovině utkání, ve které si vytvořily 38 bodový náskok. Nejvíce se střelecky dařilo Aleně Hanušové, která s 24 body, byla nejlepší střelkyní utkání.

Druhé a třetí utkání se odehrají obě v Praze ve SH Královka

-          23. 4. – 14:00 – druhé finálové utkání

-          26. 4. – 17:00 – třetí finálové utkání

Body ZVVZ USK Praha: Hanušová 24, Xargay 16, Elhotová Kar. 15, Vyoralová 10, Steinberga 9, Burgrová 8, Vaughn 6, Palau, Mainclová 2