Je to tam, jsme na Final Four EuroLeague Women

15.3.2017
Basketbalistky ZVVZ USK Praha si potřetí za sebou zahrají Final Four Evropské ligy. Mezi čtyři nejlepší celky soutěže postoupily po výhře 70:57 v rozhodujícím třetím čtvrtfinále na hřišti loňského finalisty Orenburgu.

Nadezhda Orenburg – ZVVZ USK Praha 57:70 (24:13, 13:21, 8:14, 12:22)

S ruským týmem přitom prohrály první zápas o 23 bodů, domácí odvetu však zvládly a vynutily si třetí duel. V něm dnes české mistryně nezlomilo ani třináctibodové vedení soupeře.

Závěrečný turnaj se bude hrát 14. a 16. dubna. Vedle USK se na něm představí také ruské celky Jekatěrinburg a Dynamo Kursk. Posledního účastníka určí večerní duel mezi Fenerbahce Istanbul a španělskou Salamancou. Pořadatel Final Four zatím nebyl oznámen. Místo konání turnaje bude známo během několika dní.

V sestavě Orenburgu chyběla klíčová hráčka Amanda Zahui, která si z předchozího duelu v Praze přivezla svalové zranění a spoluhráčky podporovala jen z lavičky. Pražanky však oslabení soupeře dlouho nedokázaly využít a trvalo jim, než se změně hry soupeře přizpůsobily.

Zatímco hráčky ZVVZ USK Praha se v útoku trápily a v úvodu nedaly pět minut ani bod, domácí basketbalistky trefovaly téměř vše a už v první čtvrtině si vypracovaly třináctibodový náskok.

Pak se ale v dresu USK rozstřílela Marta Xargay, která dala sedm bodů v řadě a vrátila hosty do hry. Do poločasu nasbírala 15 bodů a spolu s Candice Dupree (21 bodů, 10 doskoků) měla hlavní zásluhu na tom, že se na přestávku šlo při rozdílu pouhých tří bodů pro domácí.

Domácí velmi dobře bránily nejlepší střelkyni ZVVZ USK Praha Sonju Petrović, která za první poločas ani jednou nevystřelila ze hry.

České mistryně výborně bránily, za prvních pět minut druhé půle dovolily Orenburgu jediný koš a bylo z toho vedení pro pražský celek. O obrat se starala zejména do té doby neviditelná Petrović, která se dokázala prosadit i přes těsnou obranu a ve třetí čtvrtině dala devět ze čtrnácti bodů svého týmu.

Soupeř se najednou nemohl prosadit v útoku, zkoušel těžké střely a český tým šel do trháku. Rusky se pokusily zápas zlomit presinkem, ale Pražanky vedené zkušenou rozehrávačkou Laiou Palau si s tím poradily a postup si pohlídaly. Budou mít nyní možnost napodobit rok 2015, kdy celou soutěž senzačně vyhrály.

Body ZVVZ USK Praha: Dupree 21, Petrović 18, Xargay 16, Vaughn 6, Vyoralová 4, Palau 3, Steinberga 2

Zdroj ČTK, USKBASKET.CZ