Basketbalistky vezou z Francie velmi důležité vítězství

1.2.2017
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály na hřišti Montpellieru 58:55 a definitivně si tak zajistily, tři kola před koncem základní skupiny, postup do play off Evropské ligy. Zároveň se pátou výhrou v řadě udržely na druhém místě tabulky, která znamená výhodu domácího prostředí ve vyřazovacích bojích.

BLMA - ZVVZ USK Praha - 55:58 (6:18, 16:14, 24:16, 9:10)

Základní osa venkovního utkání proti BLMA tvořila pětice hráček: L. Palau, S. Petrović, K. Vaughn, M. Xargay a A. Steinberga, která utvořila tempo hry. První 10ti minutovka byla v režii hostujícího celku USK. Úvodní střelu za 3 body proměnila Sonja Petrović. Dalších 7 bodů bylo na straně USK. Díky rychlému bodovému náskoku dostala trenérka Natálie Hejková v první čtvrtině do rotace 8 hráček. Na konci první čtvrtiny vedly hráčky USK o 12 bodů.

I začátek druhé 10ti minutovku diktovaly hráčky USK tempo. Po asistenci Aleny Hanušové, se trefila ze střelecké pozice Tereza Vyoralová. Po prvním koši ve druhé čtvrtině nastala delší bezbodová odmlka a poté se opět prosadila po rychlém protiútoku Tereza Vyoralová, kterou do jasného zakončení dostaly po zisku a asistenci Hanušová a Burgrová. Po dominantním začátku se domácí hráčky otřepaly a začaly proměňovat střelecké pozice a na konci druhé čtvrtiny snížily na 22:32. "Dneska to byl velmi těžký zápas, velice fyzický basketbal. Jeden těch obtížných zápasů, přes které se musíme prokousat,“ řekla po utkání nejlepší střelkyně Kia Vaughn.

Třetí čtvrtina odstartovala pro ZVVZ USK Praha obdobně jako ta první. Pražanky si utvořily více jak 10ti bodové vedení. Domácí hráčky se ve druhé polovině třetí čtvrtiny zvedly a dokázaly průběh utkání otočit dokonce v jejich prospěch. Po 30ti minutách ale svítilo na tabuli skóre 48:46 pro USK.

V posledních deseti minutách se hrálo o vše. Domácí hráčky se snažily předčit hostující celek, ale ten si udržel dvojí vítězství a dokázal na půdě francouzských soupeřek zvítězit nízkým výsledkem 58:55. Cennou výhru vezou Pražanky z Monteplieru. Nejlepší střelkyní byla Kia Vaughn, která k 18 bodům přidala ještě 8 doskoků. Rozhodčí nepískali úplně všechny zákroky, ale naštěstí se nám podařilo vedení udržet až do posledních minut a zaslouženě získat další výhru na půdě soupeře," dodala Kia.

Hodnocení trenérky Natálie Hejkové

"Sice po boji, ale jsme šťastní, že jsme vyhrály. Hrály jsme podobný zápas jako doma, s tím rozdílem, že tady jsme rychle vyhrávaly až o 16 bodů a potom jsme začaly hrát přesně ten basket, který oni chtěly. Přestaly jsme si věřit ve střelbě a je z toho sice vítězství, ale dost bolavé. Podstatné je, že  máme ty body, a že jsme posunuly Montpellier za nás a teď můžeme myslet na další zápasy, jak si poradit s Kurskem a s Fenerbahce.“

 

Body ZVVZ USK Praha: Vaughn 18, Dupree 11, Petrović 8, Xargay 7, Palau, Vyoralová 6, Burgrová 2