Čtvrté vítězství v Eurolize je doma

30.11.2016
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály i čtvrtý zápas v Evropské lize, když doma udolaly Montpellier 61:59. Nadále tak vedou tabulku skupiny A. Tentokrát se však hodně nadřely, ještě minutu před koncem prohrávaly a vítězný koš dala až 30 vteřin před koncem Sonja Petrović.

ZVVZ USK Praha - Montpellier 61:59

"Byl to opravdu nevydařený a špatný zápas z naší strany, ale o to je výhra cennější. Důležité je vyhrát, i když se vám nedaří," řekla trenérka Natália Hejková. "Byl to nejhorší zápas sezony, ale vyhrály jsme. To je jediné, na čem záleží. Takže na to musíme rychle zapomenout a začít hrát jako před tím. Třeba jsme alespoň zmátly další soupeře," přidala s úsměvem španělská reprezentantka Marta Xargay.

Zápas od začátku potvrzoval očekávání, že půjde o tvrdou bitvu. Oba týmy poměrně dobře bránily a zejména Francouzky se prezentovaly stylem, který ZVVZ USK Praha nesedí, včetně nepříjemné zónové obrany. Trápila se hlavně nejlepší střelkyně Pražanek Petrović, která za tři čtvrtiny nedala ani bod.

Velmi dobrý zápas ale hrála Kia Vaughn, která byla v útoku přesná, navíc získávala důležité míče při ofenzivním doskoku. "Hodně nám pomohl útočný doskok, sedmnáct doskočených míčů v útoku jsme snad v Eurolize ještě neměly. Bez toho bychom dnes nevyhrály," připustila Hejková.

Dařilo se i Martě Xargay, jenže Montpellier se neustále držel v těsném kontaktu. "Nebyla to ani tak jejich zónovou obranou jako spíše jejich neustálým držením. Občas jsme se nemohly ani pohnout. Francouzské týmy takto hrají, byly jsme na to připravené, ale ne, že to budou rozhodčí až tak pouštět," hodnotila Xargay.

V úvodu druhé půle měly Pražanky šanci výrazněji odskočit, když dobrou obranou nedovolovaly soupeři skórovat, jenže samy nedávaly koše ani z vyložených pozic a jejich náskok tak zůstával nejvýš sedmibodový.

Místo odskočení tak naopak přišel nápor Montpellieru a do poslední čtvrtiny se šlo za vyrovnaného stavu 48:48. Drama trvalo až do konce. Ještě minutu před koncem vedl Montpellier o bod, ale pak Xargay získala míč a vybojovala úmyslný faul hostů.

Trestným hodem srovnala a z následné akce rozhodla svým druhým košem v utkání srbská mistryně Evropy Petrović střelou z odskoku. Montpellier sice měl poslední útok, ale ten nevyužil.

"Sonja ztrácela sebevědomí, ale tím, jak byl zápas vyrovnaný, na to na konci zapomněla a přestala přemýšlet o tom, že se jí nedaří. Proto nakonec ten koš dala," těšilo Hejkovou. "To je vlastnost nejlepších střelců. I když se Sonje nedaří, neváhá ani okamžik a stále to zkouší. Ví, že nakonec se trefí a to se potvrdilo," dodala Xargay.

Do konce roku už české mistryně čekají jen dva venkovní zápasy v Kursku a na půdě Fenerbahce Istanbul, spolufavoritů skupiny. "Tlak bude na soupeřích. My při zranění jedné z pivotek Ilony Burgrové (s přetrženou šlachou bude do konce roku mimo) můžeme jen překvapit a můžeme hrát uvolněně," míní Hejková.

Body ZVVZ USK Praha: Vaughn 17, Xargay 12, Steinberga 9, Vyoralová 9, Hanušová 7, Petrović 4

Zdroj: ČTK, USKBASKET.CZ