Rozhodnuto. Známe 16 týmů pro EuroBasket 2017

24.11.2016
Až poslední kolo kvalifikačních zápasů definitivně potvrdilo šestnáctičlenné startovní pole pro EuroBasket Women 2017, který na konci června přivítá Česká republika. Minulostí tak je historicky první kvalifikace hraná průběžně během klubové sezony.

Více než rok bojovaly reprezentační týmy basketbalistek o možnost startovat v Praze a Hradci Králové. Osm celků mělo jistotu účasti na ME už před závěrečným kolem kvalifikace. Mezi nimi je i Česká republika, která jako jediná nemusela kolotoč kvalifikačních zápasů absolvovat. Takovou výhodu získala jako pořadatel.

Na závěrečný turnaj postoupili vítězové devíti kvalifikačních skupin a šest nejlepších celků ze druhých míst. Mezi tyto šťastné patří například i zlaté medailistky z posledního evropského šampionátu. Srbky tak málem nový způsob kvalifikace stál možnost obhajoby titulu. Druhé místo znamenající postup na šampionát dokázaly uhájit ještě reprezentace Lotyšska, Řecka, Slovenska, Černé Hory a Běloruska. Smutek naopak zavládl v Izraeli, Švédsku a Chorvatsku.

Velkou radost mají ve Slovinsku. Bude to totiž poprvé, kdy se slovinské reprezentantky představí na závěrečném turnaji ME. Belgie se na evropský šampionát vrací po deseti letech. Všech 16 týmů se dozví své soupeře pro základní skupinu v pátek 9. prosince, kdy v podvečerních hodinách proběhne v Praze slavnostní los. Před ním je jedno jisté – Češky odehrají zápasy v základní skupině v Hradci Králové.

Samotný šampionát se ve dvou českých městech odehraje od 16. do 25. června.