I v dalším kole ŽBL vítězně

12.10.2016
Královka dnes hostila reprízu loňského ročníku ligy. Domácí celek ZVVZ USK Praha hostil DSK Basketball Nymburk. Loňský finalista DSK Nymburk zatím v základní části vyhrál tři utkání a jedno utkání prohrál. Jak si vedl dnes na Královce?

Úvodní desetiminutovka přinesla velmi agresivní basketbal z obou stran. Nymburku se dařila střelba ze střední vzdálenosti. Utkání otevřela nová hráčka Nymburka, Ukrajinka Udodenko. Domácí celek se nemohl trefit ze střední, ale ani z tříbodové vzdálenosti. Loňské mistryně utrpěly porážku v první čtvrtině 7:13. „Nymburk nás v první čtvrtině překvapil velmi dobrou obranou a přechodem do útoku, kterým si vytvořil náskok v úvodu utkání“ řekl Ivan Beneš po utkání.

Druhou část utkání otevřela Tereza Vyoralová po krásné individuální akci, při které byla faulována a následně proměnila oba trestné hody. Následoval zisk Terezy a opět pohledné zakončení, tentokrát Aleny Hanušové. Nymburk nasbíral během čtyř minut, pět osobních chyb a byl tak nucen v obraně trochu zvolnit. Hráčky ZVVZ USK Praha zpřesnily střelbu a přechod do rychlého protiútoku a ve druhé desetiminutovce nastřílely 27 bodů. Soupeře udrželi na 11 bodech. „Obrana v prvních deseti minutách nebyla nic moc. Pak už jsme bránili dobře“ dodala po utkání trenérka Natálie Hejková. Krásnému zakončení se dostalo ZVVZ USK Praha v samotném konci prvního poločasu. Po ztrátě Nymburka svítilo na tabuli čas 0,09 do konce čtvrtiny. Míč v zázemí u půlící čárky dostala Laia Palou, která krásnou přihrávkou našla uvolněnou Alenu Hanušovou, která v letu dala tzv. „buzzer beater“ koš se zazněním klaksonu. Týmy odcházely do šaten za stavu 34:24 pro domácí.  

Po poločasové přestávce byl domácí tým koncentrován v obranné fázi a soupeře nepustil do vedení. „Ve druhém poločasu jsme hráli uklidněně a vytvořili jsme si ve třetí fázi 15 bodový rozdíl“, dodal Ivan Beneš. V poslední čtvrtině domácí již nic neponechali náhodě a svou výhru navýšili na rozdíl 23 bodů a zaslouženě vyhráli 67:44. „Koncentrovanější útok přinesl dobré střely a nakonec rozdíl přes dvaceti bodů je pro nás dobrým výsledkem“ řekla po konci utkání autorka 14 bodů, Tereza Vyoralová. Trenér DSK Basketball Nymburk Daniel Kurucz po utkání řekl: „Já si myslím, že USK vyhrálo zaslouženě. My jsme měli hodně ztrát, když hráčky USK vytáhly obranu na útočné polovině. A my jsme jí přehrávali pořád stejně, stejně špatně, a oni z toho měly dost jasných útoků.“

Další utkání se odehraje v sobotu od 17.00 ve sportovní hale Králova proti Hradci Králové.

Body ZVVZ USK Praha: Hanušová 20, Vyoralová 14, Steinberga 11, Karolína Elhotová 10, Burgrová 6, Palau, V. Šípová a Voráčková 2