Letní olympijské hry v Rio de Janeiro jsou ukončeny, WNBA dnes opět startuje

26.8.2016
XXXI. Letní olympijské hry představovaly velkou mezinárodní sportovní událost pro celý svět. Zástupkyně ZVVZ USK Praha reprezentovaly své národy a předvedly skvělé výkony a své týmy dovedly k cenným kovům.

Výběr Srbska – tým, který se kvalifikoval přímo na LOH, díky svému vítězství na loňském mistrovství Evropy z prvopočátku představoval spíše rozpačité výkony. Nakonec z posledního postupového místa je čekalo velmi těžké čtvrtfinále proti favorizované Austrálii, která šla do vyřazovacích bojů bez jediné porážky ve skupině. Ale srbský tým předvedl skvělý výkon a Austrálii porazil a postoupil do bojů o medaile. V semifinále na sebe narazily spoluhráčky ze ZVVZ USK Praha. Semifinále patřilo Španělkám a tak Srbky čekal boj o bronzové medaile. Repríza loňského finále ME proti Francii. Ve velmi vyrovnaném zápase opět dokázaly Srbky zápas vyhrát a připsaly si tak historicky první medaile z olympijských her. Tahounem týmu byla opora ZVVZ USK Praha Sonja Petrović, která odehrála v průměru 28,6 min na zápas, nastřílela 14,6 bodu na zápas, doskočila 5,1 míče a asistovala 3,6 míče na zápas. Podle všech čísel byla Sonja neužitečnější hráčkou Srbského výběru a má velkou zásluhu na bronzové medaili.

Výběr Španělska – velmi vyladěný výkon španělského týmu byl k vidění od prvních zápasů LOH. Postup do Ria si musely Španělky vybojovat na kvalifikačním turnaji ve Francii. V prvním utkání na sebe narazily týmy Srbska a Španělska. Šťastnější konec patřil právě Španělkám, které do turnaje vstoupily výhrou. Druhý den, ale narazily na favoritky turnaje, hráčky z USA. Další zápasy už španělský tým vyhrál a zajistil si druhou postupovou příčku do čtvrtfinále. Tam narazil na tým Turecka a ve velmi vypjatém zápase nakonec zvítězil o pouhé dva body a zajistil si postup do finálové čtyřky. V semifinále se konala repríza základní skupiny proti Srbkám, ale Španělky neponechaly nic náhodě a postoupily do finále LOH. Ve finále nestačily na výběr USA. I tak předvedly skvělé výkony a zaslouženě vybojovaly stříbrné medaile. Laia Palaou odehrála 18,4 minut na zápas a byla nejlepší asistující hráčkou Španělska s 4,6 asistencemi. Marta Xargay odehrála 21,8 minut na zápas a s 10,7 body patřila k nejlepším střelkyním Španělek.

WNBA – pauza v zámořské lize opět startuje a hráčky ZVVZ USK Praha budou usilovat o postup do dalších bojů.

26. 8. 2016 Dallas Wings – Phoenix Mercury (Marta Xargay, Sonja Petrovic)

27. 8. 2016 Washington Mystics (Kia Vaughn) - Indiana Fever

Team

Výhry

Porážky

Los Angeles Sparks - x

21

3

Minnesota Lynx - x

21

4

New York Liberty

18

8

Atlanta Dream

13

12

Indiana Fever

12

12

Chicago Sky

11

13

Phoenix Mercury

10

14

Washington Mystics

9

15

Seattle Storm

9

15

Dallas Wings

9

16

Connecticut Sun

8

16

San Antonio Stars

5

18