Srbky si připisují první vítězství, Španělky si smlsly na Senegalkách

12.8.2016
Srbský národní tým utrpěl na olympijském turnaji tři porážky v řadě. Dnes ale zvítězily proti Číňankám, kterým po dnešní prohře klesla naděje a šance na postup do čtvrtfinále. Srbky si tak připsaly nejen první vítězství na turnaji, ale i první historickou výhru pro ženskou srbskou reprezentaci na LOH. Na Španělky čekal nejslabší soupeř ve skupině, hráčky ze Senegalu, které jednoznačně přehrály.

 

Srbsko – Čína – 80:72

Hned v první čtvrtině si Srbské hráčky vytvořily desetibodový náskok, který Čína do poloviny zápasu stáhla na 6 bodů. Ve třetí čtvrtině si ale srbské reprezentantky šly tvrdě za svým, kdy nasázely soupeřkám 26 bodů a výbornou obranou dovolily Číňankám vstřelit pouhých 9. Na konci zápasu se ještě čínská reprezentace snažila své bodové manko stáhnout, ovšem už bylo pozdě. Srbský národní tým si tak připsal první vítězství v turnaji a posouvá se na 5. místo v tabulce. Sonja Petrović odehrála výborný zápas, kdy nasázela soupeřkám 20 bodů, doskočila 8 míčů a dalších 6 asistovala. Srbky ještě čeká v neděli poslední zápas ve skupině B proti Senegalu, ve kterém musí zvítězit, aby pomýšlely na postup ze skupiny.

Španělsko – Senegal – 97:43

Úvod utkání zahájila, španělská hráčka ZVVZ USK Praha, Marta Xargay přesnou tříbodovou střelou a přidala k ní hned v prvních třech minutách 3 asistence.  Už v první pětiminutovce si španělské hráčky připsaly třináctibodový náskok, který udržely a ještě navýšily až do konce první čtvrtiny na stav 26:11. Ve druhé čtvrtině pokračovaly Španělky ve své rychlé a agresivní hře a do poločasové pauzy navýšily bodový rozdíl na 46:19 ve svůj prospěch. Zápas v rytmu Španělek pokračoval i ve druhé polovině. Týmová hra doslova živila Španělky celé utkání, a proto zaslouženě vyhrály rozdílem 54 bodů, 97:43. Marta Xargay odehrála 16:25 minut, za které stihla nastřílet 12 bodů a asistovala 5 míči. Laia Palau nastoupila na 14:35 minut, dala 4 body a asistovala také 5 míči. Poslední zápas ve skupině odehrají Španělky v neděli proti kanadskému výběru.