Španělky nestačily na USA, Srbky na Kanadu

9.8.2016
Včerejší den byl pro naše hráčky hájící v národních barvách neúspěšný. Marta Xargay a Laia Palau čekalo utkání proti favorizovanému výběru Spojených států. Srbský národní tým čekal boj proti Kanadě. V prvním utkání na LOH v Riu Španělky přehrály srbský výběr 65:59. Ani jeden tým nedokázal ve druhém kole základní části uspět.

Španělky nastoupily do zápasu s USA velmi dobře a prvních 7 minut hrály vyrovnané utkání. Americký výběr v posledních třech minutách dominoval ve hře pod košem a ke konci první čtvrtiny si udělal náskok 15 bodů. V dalších třech čtvrtinách tým USA navyšoval svůj náskok a na tabuli po 40 minutách svítilo skóre 103:63 pro americký národní tým, který si v turnaji připisuje druhou výhru. Laia Palau odehrála celkem 17:35 minut a s velmi dobrým procentem úspěšnosti střelby dala 8 bodů.

Srbky nastoupily proti Kanadě, která v prvním duelu přehrála Čínu vysoko 90:68. Srbky v prvním zápase na LOH podlehly Španělsku a chtěly si napravit reputaci nad kanadským výběrem. Ve velmi vyrovnaném utkání, který se lámal až v samotném konci vzešla vítězně Kanada. Ještě  9 minut před koncem základní hrací doby vedl srbský celek o 10 bodů, 47:57. Ale svůj náskok během 4 minut ztratil a Kanada dotáhla na 59:59, 4:46 minut před koncem. Srbky ještě dokázaly jít do malého úniku, kdy 1 minut 11 vteřin vedly 67:65, ale to bylo ze srbské strany vše. Kanaďanky 48 vteřin před koncem vstřelily koš s faulem a proměněný následný trestný hod je poslal do jednobodového vedení. Následná ztráta srbského výběru, zisk Kanady a proměněná tříbodová střela 8 vteřin před závěrečným klaksonem znamenala druhou výhru pro Kanadu. Sojna odehrála 25 minut a zaznamenala 15 bodů.