Lvice kanadský zkrat nezopakovaly a berou druhé místo

25.6.2016
V posledním zápase turnaje Prague Open šlo o celkové druhé místo. Střetly se v něm totiž basketbalistky České republiky s univerzitním výběrem Kanady. Oba celky v dosavadním průběhu shodně přehrály Slovensko a podlehly suverénnímu Japonsku. Vítěz tedy bral stříbro.

Obě družstva už na sebe narazila. V předehrávce k vlastnímu turnaji se utkala na pražské Folimance. České basketbalistky tak věděly, že na ně rozhodně nečeká jednoduchá práce a že dnešní zápas bude bolet. Možná i proto nechtěly nechat nic náhodě a na soupeře od prvních vteřin vlétly. Rychle si vytvořily výraznější náskok, když je zdobila především přesná střelba za tři body a pevná obrana.

Drtivé vedení po první čtvrtině se ale začalo pomalu rozplývat. Česká defenziva po vystřídání už rozhodně nepůsobila tak neprůchodně. Naopak Kanaďanky dokázaly vystihnout české kombinace v útoku. Domácí hráčky jim navíc až zbytečně často pomáhaly jednoduchými ztrátami. Závěrečná pasáž ale přinesla lehčí probuzení českého celku, který tak uhájil poločasové vedení.

Další dobrá česká vlna přišla na začátku druhé poloviny utkání. Vedení českého celku se mohlo opět na chvíli chlubit dvojcifernou hodnotou. Bylo to ovšem opravdu pouze na chvíli. Kanaďanky znovu začaly zlobit a těm, co byli v pondělí na Folimance, se musely začít vracet vzpomínky. Tam Češky tři čtvrtiny zápasu vedly, ale nakonec padly.

„Začátek nám vyšel excelentně, vedli jsme už o 21 bodů. Dali jsme šanci zahrát si všem hráčkám. Soupeř se tam trošku nadechl a začal stahovat. Kanada už se dostala velmi blízko. Jsem ale rád, že jsme si to při nástupu do druhého poločasu pohlídali. Nebylo tam nikdy místo, kdy bychom museli dotahovat. To by dneska bylo psychicky náročné,“ oddechl si trenér Ivan Beneš.

Lvice se z pondělního vývoje poučily a Kanadu nepustily ani na chviličku do vedení. Ba co víc, v závěrečném dějství si od ní držely náskok na hranici deseti bodů. Dobře zvládly i situaci s fauly, kdy se hned čtyři hráčky blížily k vyfaulování. Nakonec ale Češky slavily vítězství a berou z Prague Open druhé místo.

„První místo bylo nedosažitelné. Japonsko přijelo opravdu ve výborné formě vyladěné na Olympiádu. Tam jsme si nemohli představovat, že je porazíme. Druhé místo je nakonec, co jsme chtěli,“ byl nakonec Beneš spokojený.

Česká republika – Kanada 75:70 (29:10; 43:38; 60:56)

Hanušová 19, Elhotová 14, Stejskalová 10, Adamcová 6, Verlíková 5, Vondráčková, Záplatová, Švrdlíková a Vojtíková po 4, Hošková 3, Kašpárková 2

Konečné pořadí turnaje

1. Japonsko

2. Česká republika

3. Kanada

4. Slovensko

Zdroj: ČBF