Lvice nestačily na Japonky

24.6.2016
České basketbalistky dostaly druhý den Prague Open lekci. Na pražské Královce omlazený tým marně vzdoroval asijskému účastníkovi Olympijských her v Riu z Japonska. Soupeřky si nakonec připsaly vysoké vítězství podobně jako včera proti Kanadě a zůstávají tak jediným neporaženým celkem v turnaji.

Japonsko – Česká republika 81:50 (26:13; 44:17; 64:33)

Japonky do utkání vlétly ve velkém stylu a nebýt tří bodů Elhotová, na českém kontě by v kolonce vstřelených bodů dlouho svítila nula. Tak pevná byla obrana japonských basketbalistek, které navíc na českou rozehrávku vyrukovaly s vysunutou pressingovou obranou.

Velká ofenzivní krize ale přišla na český výběr ve druhé čtvrtině. Pouhé čtyři body za deset minut nebyly dobrým vysvědčením pro českou ofenzivu a naopak daly Japonsku jistotu pohodlného náskoku a vlastně i téměř definitivu vítězství v dnešním zápase.

„Je to jiný level. Japonky přijely a začaly hrát takový basket, jaký na této špičkové úrovni produkují. My jsme ze začátku jenom koukali. Celý poločas nám trvalo, než jsme se na jejich hru adaptovali. Holky dostaly v šatně trošíčku vynadáno a se druhým poločasem už byla spokojenost. Hráli jsme s nimi vyrovnaný zápas,“ našel alespoň jedno pozitivum trenér Ivan Beneš.

Japonky kralovaly na doskoku a české basketbalistky tak ztratily svojí hlavní zbraň, díky které uhájily včerejší vítězství nad Slovenskem. I když se soupeřkám vyrovnaly ve trojkové střelbě, efektivita ve hře byla jednoznačně na japonské straně.

Utkání tak ukázalo, že mladé české basketbalistky, které trenér reprezentačního celku zkouší ve hluchém období, kdy je národní tým jistým účastníkem ME 2017, které bude Česká republika hostit, na vítězky asijského šampionátu ještě nemají.

Češky budou mít šanci na odvetu nebo alespoň zisk přívětivějšího výsledku v sobotu, kdy se stejnému soupeři postaví od 16:30 ve sportovní hale v Kralupech nad Vltavou. „Já doufám, že holky navnímaly, jak se to musí hrát, v jakém tempu a obrovském nasazení. Musí jít do těch situací natvrdo a ne opatrně. Doufejme, že navážeme na dnešní druhý poločas,“ věří Beneš v lepší výsledek.

Zítra Češky zakončí turnaj utkání s univerzitním výběrem Kanady, kterému v pondělí na Folimance těsně podlehly až v závěru. Kanaďanky si dnes jednoznačně poradily se Slovenskem 71:28.

Stejskalová 20, Hanušová 10, Elhotová 6, Záplatová a Sedláčková po 3, Pudláková, Švrdlíková a Vojtíková po 2, Hošková a Kašpárková po 1, Vondráčková a Kušlitová 0

Zdroj: ČBF