Prague Open je za dveřmi, Královka projde testem před ME 2017

20.6.2016
Jako předehra pro turnaj čtyř reprezentačních celků Prague Open (Královka, 22. - 24. června) posloužilo dnes v Praze na Folimance české basketbalové reprezentaci žen utkání s Kanadou, která se bude také účastnit hlavního turnaje.

Česká republika – Kanada 66:72 (21:17; 44:38; 58:53)

Hanušová 20, Stejskalová 13, Kušlitová 9, Záplatová 6, Pudláková 4, Verlíková 3, Vondráčková, Elhotová, Švrdlíková, Vojtíková a Hošková po 2, Sedláčková 1, Adamcová 0

Na oba týmy tak ještě čeká další vzájemný souboj, který je ovšem v programu až na konci třídenního klání, tedy v pátek. Kanada dorazila do Prahy s mladým celkem, který se připravuje na svou reprezentační budoucnost. Áčko totiž už vyhlíží olympijský turnaj v Riu. Program přípravy kanadských univerzitních hráček ovšem slaví úspěchy. Vloni totiž na světové Univerziádě získal stříbro, což je nejlepší kanadský výsledek na světové akci v historii.

 Na Folimance tak došlo k zajímavému střetu mladých celků, protože také Česká republika testuje basketbalové mládí při neúčasti hlavních opor, které dostaly před ME 2017 na domácí půdě volno. „Hra nebyla tak uhlazená, byla trochu rozháraná. Na to, že jsme do zápasu šli více méně bez přípravy, tak před turnajem to nebylo špatné. Všechny holky se dostaly na hřiště, aby si osahaly reprezentační dres. Byly tam chvíle, kdy jsme hráli hodně slušně,“ potěšily některé úseky hry trenéra Ivana Beneše.

 Češky v porovnání s posledním vystoupením na turnaji v Hradci Králové vstoupily do zápas velmi aktivně a brzy se ujaly vedení. Spolehnout se opět mohly na příspěvek nejzkušenější dvojice Alena Hanušová a Michaela Stejskalová. Zatímco Kanaďanky využívaly svojí fyzickou převahu především na útočném doskoku, Češky kontrovaly střelami za tři body. Stejně jako třeba se sirénou oznamující konec prvního poločasu Alena Hanušová.

 Za první polovinu utkání si tak české reprezentantky od trenéra vysloužily pochvalu. Především ve srovnání s posledním vystoupení v Hradci Králové proti Maďarkám: „Když to srovnáme se závěrem turnaje v Hradci, tak dneska jsme odehráli určitě lepší zápas. V Hradci na nás už padla únava, protože jsme do zápasů šli bez bez kondiční přípravy. Bylo vidět, že chuť do hry, především v prvním poločase, byla lepší.“

 Stupňovaný tlak po změně stran Češky ve třetí čtvrtině ještě přestály a ze svého náskoku ztratily jenom bod, ale úvod závěrečného dějství jim vůbec nevyšel. Ztráty míčů v útoku a rychlostní převaha Kanaďanek zlomily Češkám vaz. Kanadskou šňůru 11:0 přerušila až trojkou Alena Hanušová. Domácí hráčky tím rozlet soupeřek sice přibrzdily a v obraně si pomohly zónou, ale dalekonosné střely na další zdramatizování utkání se z jejich rukou neujaly.

 „Podlehli jsme zvýšenému tlaku Kanaďanek především v obraně. Přestali jsme se prosazovat. Nezvládali jsme hru 1 na 1, kdy nám soupeřky najížděly, dávaly koše a někdy i s faulem. Ten úsek se nám nepovedl v útoku i v obraně. Je to hloupé říct na začátku turnaje, ale už nám pak možná i trochu došly síly,“ mrzelo trenéra Beneše s tím, že tři zápasy turnaje Prague Open během tří dnů budou opravdovou výzvou. Turnaj začíná už ve středu.

Program turnaje:

Program Prague Open

22. června

Japonsko – Kanada (16:30) a Česká republika – Slovensko (19:00)

23. června

Kanada – Slovensko (16:30) a Japonsko – Česká republika (19:00)

24. června

Slovensko – Japonsko (16:30) a Česká republika – Kanada (19:00)