Lvice vrátily Novému Zélandu porážku

23.5.2016
České basketbalistky v posledním zápase čínského turnaje Four Nations vrátily Novému Zélandu porážku z úvodního vzájemného střetnutí. V defenzivně laděném utkání v závěru uhájily těsnou výhru o tři body 56:53 a turnaj tak končí s vyrovnanou bilancí tří výher a tří porážek.

Nový Zéland – Česká republika 53:56 (20:14; 28:21; 41:42)

V posledním, šestém zápase turnaje se Češky střetly s Novým Zélandem, na který neměly dobré vzpomínky s prvního utkání, protože to pro ně byl asi zatím nejhorší výkon na čínském území. „Nový Zéland se zde neustále zlepšoval. Už v prvním zápase nás porazil v koncovce. Výkony, které předvádí, jdou u něj strmě nahoru. Posílil hráčkami, které přijely z USA,“ pochválil trenér Ivan Beneš pokrok, který soupeř za více než týden zápasů a tréninků v Číně udělal.

Češky však zvládly otočit zápas nakonec získat třetí vítězství, navíc v přímém souboji o konečné druhé místo. „Na závěr turnaje jsme Novému Zélandu vrátili porážku a máme z toho velkou radost, protože je to další družstvo, které je vyladěné na olympijskou kvalifikaci,“ připomněl Beneš, že Nový Zéland už za pár dnů čeká vrchol letošní sezony, kdy se budou prát o místo na turnaji v Riu.

Za vítězstvím ale nevedla rozhodně lehká cesta. „První poločas se nám příliš nepovedl. Stejně jako v prvním zápase jsme podlehli obrannému tlaku Nového Zélandu. Nevytvářeli jsme si tolik střeleckých pozic,“ měl Beneš na lavičce českého týmu lehké déja-vu.

Pak ale přišel druhý poločas a mladý český tým dokázal vývoj utkání zvrátit na svojí stranu a v závěru uhájit těsné vítězství. „Po změně stran už to bylo lepší, zvykli jsme si na tlak v osobní obraně. Navíc jsme k tomu přidali velmi dobrou bojovnou obranu. Zápas byl vybojovaný. O to víc nás to těší, nic nám nespadlo do klína. Dobře se nám pojede domů s poměrně slušným výsledkem na turnaji,“ cení si Beneš nejen druhého místa, ale především předváděných výkonů.

Další zápasovou prověrkou bude pro české Lvice mezinárodní turnaj v Hradci Králové od 10. do 12. června.

Hanušová 17, Vyoralová 16, Vojtíková 8, Elhotová 6, Gaislerová 3, Záplatová, Sedláková a Švrdlíková po 2, Zavázalová, Rokošová, Verlíková a Křivánková 0