Tisková konference ZVVZ USK Praha

2.5.2016
Vedení týmu ZVVZ USK Praha se rozhodlo od nové sezony výrazně změnit koncepci. Tým českých mistryň se rozšíří na 15 hráček včetně šesti mladých talentů, které budou pendlovat mezi prvním družstvem, dorostem a rezervou v první lize. Současný kádr, který vybojoval postup do Final Four Evropské ligy, zůstane téměř beze změn. Asistenty trenérky Natálie Hejkové se stanou reprezentační kouč Ivan Beneš a Pavel Kubálek.

"Určitě bude výhodou, že budu s reprezentantkami v každodenním kontaktu. Navíc se těším na spolupráci s trenérkou Hejkovou, která je asi nejúspěšnější mezi klubovými trenéry, a těším se, co se nového naučím," řekl Beneš na dnešní tiskové konferenci.

V ZVVZ USK Praha zůstanou zahraniční opory Kia Vaughn, Sonja Petrović, Laia Palau, Anete Steinberga a Marta Xargay. Loučí se srbská mistryně Evropy Tijana Ajdukovičová. Pokračovat budou i všechny dosavadní Češky, přičemž Kateřina Elhotová vzhledem k těhotenství vynechá minimálně první polovinu sezony.

"S Katkou jsme se dohodli, že smlouvu pozastavíme. Dostala volnou ruku na to, jak se bude vracet. Její představa je poněkud rychlá. Uvidíme, až se dítě narodí a jaká bude situace," řekl generální manažer USK Marek Kučera s tím, že náhrada za Elhotovou se řeší, ale možná přijde až v průběhu situace podle potřeby.

Tým budou doplňovat mladé hráčky Aneta Mainclová, Veronika Šípová, Tereza Šípová a Veronika Voráčková. Ještě jedno jméno bude oznámeno později.

Součástí změny je vytvoření nového týmu, který bude hrát 1. ligu. Nově vzniklý klub se bude jmenovat USK Praha B. První liga umožní mladým hráčkám pendlovat mezi 1. ligou a ŽBL.

Nový systém bude fungovat tak, že na Evropskou ligu devět klíčových hráček doplní tři mladé a zbytek bude trénovat individuálně s bývalým reprezentačním koučem Luborem Blažkem či s dorostem. Naopak při zápasech ŽBL, kde bude ZVVZ USK tentokrát hrát všechny zápasy, dostanou prostor k odpočinku některé opory a více prostoru budou mít mladé hráčky.

Změna koncepce by měla pomoci také české reprezentaci, jelikož nejtalentovanější hráčky budou mít možnost trénovat se zahraničními hvězdami a pomalu nakukovat do Evropské ligy.

"Každý takový krok je pro reprezentaci přínosný, zvlášť v dnešní době, kdy ubývá profesionálních hráček. Když jsme teď s Ivanem Benešem dělali nominaci na letní soustředění, tak se spousta hráček omlouvala, že si nemůže vzít v práci dovolenou. Proto je dobře, že alespoň některé dostanou takovou šanci," řekl sportovní manažer reprezentace Lubor Blažek.

Za dobrou ideu to považuje také trenérka Hejková, která něco podobného zažila na Slovensku. "Idea je velmi dobrá. V Ružomberoku jsem si brala hráčky z celého Slovenska. Za chvíli z nich byly reprezentantky a byly z toho zlaté časy slovenského basketbalu. Tím, že se seznámí s kvalitním basketbalem, bude jejich růst rychlejší," dodala majitelka 24 titulů.

Složení týmu basketbalistek USK pro sezonu 2016/17:

Hlavní kádr: Laia Pala, Tereza Vyoralová, Marta Xargay, Sonja Petrović, Alena Hanušová, Anete Steinberga, Ilona Burgrová, Kia Vaughn.

Mladé hráčky: Karolína Elhotová, Aneta Mainclová, Tereza Šípová, Veronika Šípová, Veronika Voráčková.

Zdroj: ČTK, USKBASKET.CZ