I druhý zápas vítězně pro Polsky, ale Lvice bojovaly

17.2.2016
Výrazně lepší vystoupení v polském Krosnu mají za sebou české basketbalistky. Reprezentační B tým po včerejší porážce od domácích Polek nastoupil dnes k druhému vzájemnému přátelskému utkání, které se na rozdíl od toho včerejšího hrálo za zavřenými dveřmi.

Polsko – Česká republika 64:51 (19:20; 32:23; 46:37)

Zlepšení naznačil už úvod zápasu. Češky si ho tentokrát nenechaly utéct, i když domácí přeci jen získaly mírný náskok. Ten ale dokázaly mladé Lvice zlikvidovat a po prvním dějství se dokonce ujmout vedení. Pak ale přišla nepovedená druhá čtvrtina. Především v útoku se Češky nemohly prosadit a pouhé tři vstřelené body jim k udržení stačit nemohly. Díky méně propustné obraně však držely odstup od soupeřek pod desetibodovou hranicí.

„Včera jsem pochválil družstvo za bojovný výkon. To samé můžu udělat dnes. Už jsme si vybrali takové ty úvodní rozpaky, že hrajeme proti tak silnému družstvu. Od začátku jsme Polky, myslím, dobře prověřili. Nenechali jsme je vybudovat si velký náskok, naopak jsme s jejich náskokem do deseti bodů pracovali dobře,“ pochvaloval si trenér Ivan Beneš.

Své manko Lvice ještě vylepšily po změně stran. Stejně jako včera, vstoupily do druhé poloviny utkání aktivně a i díky dvě přesným zásahům Lenky Bartákové zpoza tříbodového oblouku se dostaly na dostřel šesti bodů. Trenér Ivan Beneš poslal na hřiště během utkání všech 13 hráček, které měl k dispozici. Pro většinu z nich to byly první cenné zkušenosti z mezinárodního basketbalu.

Na konečných 13 bodů pak Polky své vedení natáhly až v průběhu závěrečných minut utkání, když ještě šest minut do konce zápasu ztrácely Lvice jediný bod. „Ve druhé polovině jsme ještě vystupňovali naší hru, hlavně obranu. O to víc nás mrzí ten konec, kdy jsme dvě minuty prohráli a nemohli si tak zkusit koncovku nebo přivézt prohru kolem deseti bodů,“ mrzelo trenéra. K lepšímu výsledku dovedlo Lvice omezení ztrát oproti včerejšku. Oslabená podkošová sestava navíc se zkušenějším soupeřem držela krok na doskoku. Po oba dny.

Beneš tak dvoudenní zkušenost v Polsku vidí jako dobrý vklad pro další přípravu mladých basketbalistek: „S výjezdem do Polska jsme spokojeni, odehráli jsme dva kvalitní zápasy a na hřiště se dostaly všechny holky. Nikdo nás nezklamal, naopak jsme byli příjemně překvapení, jaký jsme s tak mladým a nesehraným týmem proti silnému soupeři schopní předvést výkon.“

Hráčky ZVVZ USK Praha Karolína Elhotová a Tereza Vyoralová patřily ke klíčovým oporám mladých lvic. Karolína dnes za necelých 17 minut dala 8 bodů a k tomu přidala 2 doskoky. Tereza za 23 minut zaznamenala 6 bodů, 4 doskoky a 2 asistence.

Body Česká Republika: Bartáková 11, Elhotová Kar. 8, Vojtíková 7, Vyoralová 6, Rokošová a Švrdlíková po 4, Gaislerová 3, Záplatová, Sládková, Stoupalová a Křivánková po 2, Sedláková a Krejčová 0