První zápas lépe pro domácí Polky

16.2.2016
České reprezentantky bez svých tradičních opor nestačily ve svém prvním mezinárodním přípravném zápase na domácí Polsko. Tým trenéra Ivana Beneše podlehl celku chystajícímu se na dva důležité kvalifikační zápasy o Eurobasket Women 2017.

Poslko - Česká Republika 72:52 (25:13, 15:7, 19:20, 14:12)

 České basketbalistky jako jediné v Evropě nemusejí do kvalifikace nastoupit, protože v červnu 2017 budou domácím týmem. To dává realizačnímu týmu možnost v přípravných zápasech a sérii soustředění prověřit širší okruh mladých nadějných hráček. 

Polky se připravují v Kronosu na další kolo kvalifikace. V prvním kole porazily favorizované Bělorusky a dnes chtěly ukázat před domácím publikem svou sílu. Před téměř zaplněnou halou pro 1000 diváků začaly po rozskoku domácí velmi agresivně bránit, což Češky dostalo pod tlak a během prvních 10 minut nasbíraly mnoho ztrát. Domácí toho využily a rychlými protiútoky se dostaly do rychlého vedení. Lvice se dostaly do herního tempa pomalu, ale také díky tomu, že spolu nově vznikající tým měl za sebou dva krátké tréninky. Pro Češky byla rozhodující druhá čtvrtina, ve které jasně dominovaly polské reprezentantky a vytvořily si takřka nedostižný 19ti bodový náskok.

Po poločasové přestávce se lvice vzchopily. Začaly lépe bránit a proměnily tříbodové střely a snížily markantní náskok domácích. Polky, ale opět odskočily ve druhé pětiminutovce třetí čtvrtiny, ale i tak Češky čtvrtinu vyhrály 20:19. Poslední desetiminutovku už Polky kontrolovaly a zvýšily svůj náskok na 20 bodů. Konečný stav utkání 72:52. Zítra se odehraje utkání za zavřenými dveřmi od 11 hodin.

Velmi kvalitním výkonem se prezentovala rozehrávačka ZVVZ USK Praha Tereza Vyoralová, která za 31 minut stihla nastřílet 20 bodů, 5 doskoků a 3 asistence a byla klíčovou hráčkou na hřišti.  K dalším stěžejním hráčkám českého výběru patřila Karolína Elhotová, která za necelých 26 minut stihla nastřílet 11 a k tomu přidat 3 doskoky.

Body Česká Republika: Vyoralová 20, Elhotová 11, Švrdlíková 10, Křivánková 4, Sedláková 3, Bartáková 3, Gaislerová 1

Ivan Beneš: „Polsku se zatím v kvalifikaci daří, podává velmi dobré výkony a potvrdilo to i v dnešním zápase. Nezvládli jsme tlak soupeřek v obraně v první čtvrtině. Těžko jsme se prosazovali a naopak jsme jim umožnili skórovat z rychlých protiútoků. Poměrně brzy Polky získaly náskok deseti bodů a začaly hrát v pohodě. My jsme se v prvním poločase nemohli vyrovnat s rychlostí a agresivitou. Po změně stran jsme se dostali do zápasu a družstvo zaslouží za druhý poločas pochvalu – bojovalo a stahovalo náskok soupeře. Druhý poločas jsme prohráli o bod. Přijeli jsme s mladým družstvem pro zkušenosti, které sbírá měrou vrchovatou, i když to bylo s porážkou. Organizačně všechno klapalo od ubytování a jídlo až po samotný zápas. Přišlo hodně lidí, bylo to v televizi... Pro region a město to byla propagace polského basketbalu.“