Hráčky ZVVZ USK Praha čeká druhá reprezentační pauza

12.2.2016
Basketbalistky ZVVZ USK Praha mají za sebou základní kolo Evropské ligy žen, ve kterém skončily na třetím místě skupiny B s bilancí 8 výher a 6 proher. Tým USK se pyšní nejlepší obranou v celé lize, kde obdržel 826 za 14. kol nejprestižnější soutěže Evropy.

Celou Evropskou ligu a tuzemské soutěže čeká druhá reprezentační pauza, která se dotkne i ZVVZ USK Praha. Druhé repre okno se dotkne 6 hráček USK. Laiu Palau a Martu Xargay čeká reprezentační sraz se Španělským národním týmem, v prvním reprezentačním bloku porazily severské země Švédsko a Finsko a zajistily si tak první místo ve skupině I. Sonju Petrović a Tijanu Ajduković čeká přímý souboj o první místo ve skupině D, který sehrají v sobotu 20. 2. od 17.30 v Kievě.

První mezinárodní konfrontaci čeká reprezentační družstvo Ivana Beneše příští týden v Polsku. Národní tým žen B vycestuje na dvě utkání do polského Krosnu. B tým doplní naše reprezentantka Tereza Vyoralová. Další členka reprezentačního družstva A Alena Hanušová, která byla nominována, na utkání v Polsku bohužel odletět nemůže z důvodu operace zubů. Na mezinárodní konfrontaci odlétá i Karolína Elhotová.

V novém systému kvalifikací na vrcholné akce má český národní tým jako jediný již jistou účast na ME 2017. Ostatní reprezentační celky o ní usilují v nově zařazených oknech během klubové sezóny. Ty tak Češky mohou využít k přípravě a hledání vhodného doplnění kádru pro domácí šampionát. Po úvodních dvou listopadových srazech teď poprvé vyrážejí za hranice, aby si mladé basketbalistky vyzkoušely konfrontaci s mezinárodní úrovní.

Proč zrovna Polsko?

Polsko bylo v kvalifikaci na Eurobasket Women 2017 nalosováno do těžké tříčlenné skupiny, a tak má odehrán pouze jeden zápas. V něm ale dokázalo doma porazit Bělorusko. Polky před poslední čtvrtinou prohrávaly o devět bodů, ale v závěrečné desetiminutovce inkasovaly nevídaný jediný bod a udělaly první důležitý krok.

Únorový blok bude pro naše severní sousedky rozhodující. Nastoupí totiž na půdě Belgie i Běloruska. Tyto zápasy rozhodnou o jejich vyhlídkách směrem ku Praze a Hradci Králové, kde se v červnu příštího roku bude ME konat. To Češky mají zatím ty důležité starosti daleko před sebou, přesto některá z nich může v polském Krosně udělat důležitý krok směrem k ME 2017.