Rozhovor s Mikulášem a čertem

7.12.2015
Sobotní Mikulášská besídka je za námi. Zeptali jsme se Mikuláše (Ilona Burgrová) a čerta (Laia Palau) na pár otázek.

Rozhovor s Ilčou Burgrovou alias Mikulášem.

Jak bys zhodnotila včerejší Mikulášskou besídku nadace KOŠE PROTI DROGÁM?

"Myslím, že včerejší besídka se velmi vydařila. Dorazily děti všech věkových kategorií, od opravdu malých dětiček, které začínaly chodit až po ty dvanáctileté, které na Mikuláše a Ježíška už nevěří, ale přesto si přišly zasportovat. Bylo vidět spoustu sportovně a pohybově nadaných dětí a ty které, jim to úplně nešlo, tak jejich odvahu a odhodlání."

Jaký byl podle tebe nejlepší kostým?

"Nejlepší kostým byl Mikuláš :)"

Která disciplína ti přišla nejobtížnější?

"Nejobtížnější disciplínou pro malé děti byl hod na vysoký koš, ale měly možnost si zastřílet i na ten malý, takže jim vlastně nic neuteklo a obtížná a zároveň zábavná byla opičí dráha i račí závod, kdy děti musely opisovat polokružnici, a zároveň si děti musely uvědomit kde jsou, takže si myslím, že toto byly nejobtížnější disciplíny."

Bály se děti čerta? A co děti a básničky?

"Děti se čerta moc nebály, možná ze začátku, ale když viděly, že si čert s nimi hraje, že se s nimi škádlí, tak si to spíš užívaly a nakonec zlobily děti čerta a ne čert děti."

"Děti a básničky. Musím říct, že jsme slyšely několik originálních básniček, které byly velmi hezké a hodně holčičky i zpívaly, což bylo krásný, u kluků zvítězila písnička, Skákal pes pře oves a Mikuláš ztratil plášť, tak jsme jim řekli, aby to do příštího roku zlepšili."

V roli Mikuláše ti to moc šlo. Budeš v tom pokračovat i v budoucnu?

"Já bych velmi ráda pokračovala v roli Mikuláše, protože jak jsem zmínila, můj tatínek dělal Mikuláše od mých dětských let a chodil s partou lidí po celém Hradci a vím, jak si to užíval. I mě to baví a baví mě spolupracovat a bavit se s dětmi, tak bych v tom pokračovala i v budoucnu, pokud bude ta možnost."

Co děti dostávaly kromě sladkostí? Dostaly i brambory?

"Děti nedostávaly jenom sladkosti. Dostávala se i cibule a brambory. A to ti jedinci, kteří neuměli básničku a nechtěli jí říct. To se může stát, že se nějaké dítě zasekne, ale zvlášť dostávaly za to že zlobily, a nebo když začaly říkat básničku se sprostými slovy. To pak musely přijít znovu a říct nějakou vhodnější."

Když jsi byla malá, jak jsi vnímala Mikuláše, čerta a anděla?

"Když jsem byla malá tak jsem Mikuláše a čerta s andělem vnímala pozitivně, těšila jsem se na ně moc, myslím, že jsem se i připravovala. A dokonce si pamatuju historku, kdy jsem si měla pocit, že se před nimi schovám, když vylezu doma na žebřiny, což moc nefungovalo, akorát jsem tam visela nahoře a nechtěla jsem slézt. Jinak vesměs pozitivní zkušenost, možná by k tomu řekli víc rodiče protože si moc z toho brzkého věku nepamatuju, ale zpětně když se na to dívám tak to byl čas, kdy jsme dostávaly sladkosti a spíš jsme rodičům ukazovaly, co jsme se naučily ve škole a ve školce."

Rozhovor s Laiou Palau coby čert.

Laio, jak se ti líbila včerejší mikulášská besídka?

"Myslím, že to byla skvělá akce pro všechny, hlavně pro děti, protože soutěžily a sportovaly a zároveň si užívaly kouzlo předvánoční atmosféry."

Jak bys zhodnotila tvůj kostým? Kdo byl z vás tří nejlepší?

"Velice jsem si užívala mojí roli čerta, protože čert zlobí a provokuje a všechno kazí...hahaha, ale nejdůležitější byl Mikuláš a ten měl i nejlepší kostým."

Dělají se takovéto akce i ve Španělsku?

"Ano, také děláme podobné akce ve Španělsku, ale my spíš uctíváme svátek Tří králů, takže se převlékáme za Kašpara, Melichara a Baltazara a také někdy chodíme dávat dárečky dětem do nemocnic."

Myslíš si, že se ti některé děti bály?

"Děti se mě skoro vůbec nebály, kord ty starší. Jenom ty malinké děti se bály a já se kvůli tomu cítila trochu špatně, že někoho straším, ale dala jsem jim bramboru a vše bylo ok :)“