Tým ZVVZ USK Praha čeká reprezentační pauza

14.11.2015
Celou českou Bonver ŽBL a Evropské soutěže čeká reprezentační pauza. Český národní tým má výhodu oproti jiným týmům. Účast má jistou, proč?

FIBA změnila systém kvalifikace na Eurobasket Women. Ta má dva zásadní důsledky:

1. Kvalifikací musí projít všechny evropské celky kromě reprezentace pořadatele

2. Kvalifikace se hraje průběžně v tzv. reprezentačních oknech, která jsou vložena do klubových sezón 2015/16 a 2016/17.

Vyplývá z toho, že české reprezentaci se otevírá jedinečná možnost, jak zapracovat mladé hráčky do kádru národního týmu bez tlaku na výsledek. Pokud by výběr trenéra Ivana Beneše musel v kvalifikaci usilovat o samotnou účast na šampionátu, byla by situace o poznání složitější. Na dlouhodobém plánu generační výměny začne nově složený trenérský tým pracovat už od prvního možného okamžiku. Úvodní reprezentační okno je totiž za dveřmi – začíná 16. listopadu.

Hlavní trenér Ivan Beneš (hlavní trenér VŠ Praha) společně se svými asistenty Tomášem Eisnerem a Jiřím Bártou (asistent ZVVZ USK Praha) povedou hráčky z okruhu 40 basketbalistek vybraných do širší nominace národního týmu „B“. Tyto hráčky budou zvány na soustředění v rámci reprezentačních oken v listopadu a únoru. Pro květnový blok dojde k zúžení nominace na 26 hráček.

V národnímu týmu žen „A“ jsou hráčky ZVVZ USK Praha: Ilona Burgrová, Kateřina Elhotová, Alena Hanušová a Tereza Vyoralová.

Z týmu ZVVZ USK Praha do národního týmu žen „B“ byla nominována Karolína Elhotová.

Během soustředění proběhnou přípravná utkání, o kterých Vás budeme informovat.

V týmu euroligových vítězek jsou další reprezentantky, které čeká kvalifikace na Eurobasket Women 2017. Sojna Petrović (SRB), Tijana Ajduković (SRB), Laia Palau (ESP) a Marta Xargay (ESP). Ty v reprezentačním okně čekají dvě utkání.

Sonja Petrović a Tijana Adjuković - Srbsko

21. 11. 19.00      Srbsko – Německo                          Belgrade, Pionir Arena

25. 11. 19.00      Lucembursko – Srbsko                   Luxembourg, Centre National Sportif & Culturel d'Coque

Laia Palau a Marta Xargay -Španělsko

21. 11. 17.00      Švédsko – Španělsko                      Södertälje, Täljehallen

25. 11. 20.00      Španělsko – Finsko                         Zamora, Pabellón Àngel Nieto