Role favorita splněna. Porážíme Wislu

4.11.2015
Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve 4. kole Evropské ligy zvládly domácí zápas s Wislou Krakov a vyhrály 64:40. Připsaly si druhou výhru ve skupině B. Obhájkyně titulu se sice znovu herně trápily, pomohl jim ale návrat srbské mistryně Evropy Sonji Petrović, která zaznamenala double-double.

"Nebylo to hezké utkání, ale důležité vítězství, protože kdybychom prohrály s Wislou, tak bychom šly na bod mrazu se sebedůvěrou," řekla trenérka ZVVZ USK Praha. "Někdy je takto vybojované vítězství cennější, než když se daří celý zápas,“ dodala.

Návrat Petrovičové se na hře ZVVZ USK Praha pozitivně projevil už v úvodu utkání. České mistryně začaly aktivně a jen velmi dobře hrající Laura Nicholls s nimi v dresu Krakova držela krok.

Jenže za stavu 15:10 minuly hráčky ZVVZ USK několik jednoduchých střel z pod koše a začaly se trápit. Jen Kateřina Elhotová si udržela přesnou mušku a zařídila těsné poločasové vedení.

Do druhé půle nastoupily obhájkyně titulu přeci jen s přesnější hrou a s pokusem hostů o zónovou obranu si rychle poradily. Získaly mírný náskok a zlomily odpor soupeře. Důležitý koš pak dala Petrović v poslední vteřině třetí čtvrtiny, a tak do poslední části měly Pražanky náskok osmi bodů.

"Trochu jsem zvyšovala hlas o poločase, protože v Eurolize je třeba hrát na 110 procent a ne na 95. Hodně nám pomohla obrana, která se zlepšila a pak se i lépe útočilo. Musíme hrát v útoku to, co se nám daří a ne něco vymýšlet jako v první půli," hodnotila trenérka.

Petrović navíc trojkou zařídila devět minut před koncem vedení už o 15 bodů. Poslední čtvrtina byla vůbec v režii srbské opory, která nastřílela 16 bodů a 12 doskoků a zaznamenala její první double-double v sezóně, a hráčky ZVVZ USK Praha získaly nakonec jasné vítězství.

"K našemu optimálnímu výkonu to má stále ale ještě daleko. Poprvé jsme hrály v kompletní sestavě, ale souhra stále vázne. Navíc hráčky by si potřebovaly odfrknout, tak uvidíme, co s námi udělá reprezentační přestávka, která je v druhé půlce listopadu." dodala trenérka.

Komentář trenérky Hejkové:

„Nebylo to hezké utkání, ale důležité vítězství. Poprvé v sezóně jsme byli kompletní. Každý zápas jsme měli jinou sestavu a to není úplně jednoduché. Bylo důležité, že jsme ve druhé půli lépe bránili a pak se snáze útočilo a díky tomu jsme zaslouženě vyhráli.“

Komentář Sonji Petrović:

„Zápas to nebyl nejhezčí, udělaly jsme mnoho chyb a nedaly jednoduché střely. Byl to velmi důležitý zápas a moc jsme ho chtěly vyhrát a to se nakonec podařilo. Wisla nás prověřila. Nikdy není snadné proti nim hrát. Konečně jsme kompletní, tak uvidíme, jak se naše hra srovná.“

Body ZVVZ USK Praha:

Petrović 16 bodů (12 doskoků, double – double), Elhotová 14 bodů, Vaughn 12 bodů (10 doskoků, double – double), Robinson, Burgrová, Palau, Xargay po 4, Hanušová a Vyoralová po 3

Zdroj: USKBAKSET.CZ, ČTK