Americký tým vítězí

10.10.2015
Basketbalistky ZVVZ USK Praha v přípravném utkání prohrály s americkou reprezentací 53:85. Úřadující mistryně světa a olympijské vítězky tak zakončily evropské turné se stoprocentní bilancí. Postupně porazily Gironu, italskou reprezentaci, Neapol a nyní i české mistryně. Pro USK šlo o poslední test před středečním vstupem do nové euroligové sezony. Obhájkyně titulu od 19:00 na Královce přivítají Kayserispor.

 

ZVVZ USK PRAHA - USA 53:85 (17:23, 15:19, 8:22, 13:21)

Pražanky k utkání nastoupily tři dny po triumfu v evropském Superpoháru, kde předvedly vynikající výkon. Zároveň ale nechaly na hřišti hodně sil, které jim dnes chyběly. V obraně se navíc nedařilo zastavit jednu z hvězd soupeře Candice Parker, která jen za první poločas dala 18 bodů.

Američanky, které jsou navíc rozehrané po celé sezoně WNBA, zatímco české mistryně do sezony teprve vstupují, se tak ve druhé čtvrtině dostaly do vedení až o 19 bodů. Ale euroligové šampionky skvělým závěrem poločasu snížily na 10 bodů.

Ve třetí čtvrtině však Američanky zlepšily obranu, dovolily Pražankám pouhých osm bodů a rozhodly o své výhře. Český tým, který v průběhu utkání přišel i o lehce zraněnou posilu Martu Xargay, už neměl síly na odpor. Trenérka Natalia Hejková tak využila zbytek zápasu hlavně k tomu, aby cenné zkušenosti proti nejlepším hráčkám světa nasbíraly i mladé hráčky.

Body ZVVZ USK Praha: Vaughn 13, Ajduković a Hanušová 9, Elhotová 7, Palau 6, Burgrová 5, Xargay a Elhotová Karolína 2

Ohlasy trenérky ZVVZ USK Praha:Byla to obrovská škola pro naše mladé hráčky. Na malých postech jsme byly lepší, ale basketbal se hraje na vysoké koše a s vysokými hráčkami soupeře jsme měly velké problémy. Navíc Parkerová se nám asi chtěla pomstít za finále Euroligy, když s námi za Jekatěrinburg prohrála, a hrála opravdu úžasně. K tomu Grinerová, která je opravdu hodně vysoká a dělá problémy každému," řekla trenérka.

"Jsem ráda, že jsme toto utkání sehrály, protože nás to vrátí zase zpátky na zem. Sebedůvěra je dobrá věc, ale tohle nás vrátilo tam, kde je třeba být. Superpohár je už minulostí a nová sezóna bude o něčem jiném," prohlásila Hejková.

"Pro oba týmy to byla hlavně příprava. Čeká nás ve středu Euroliga a potřebovaly jsme rozehrát více hráček. Proto jsem ráda, že jsme měly možnost se s takovým skvělým soupeřem utkat," dodala.

Zdroj: ZVVZ USK PRAHA, ČTK