Ivan Beneš se stal hlavním trenérem národního týmu žen

6.10.2015
U národního týmu žen končí dosavadní trenér Lubor Blažek. Nahradí ho jeho asistent Ivan Beneš. Lubor Blažek však z týmu neodchází, bude zastávat funkci sportovního ředitele.

„Nastal správný moment skončit. Český tým je na rozcestí. Je třeba využít tento dvouletý cyklus ke generační výměně.“ Řekl Lubor Blažek na tiskové konferenci České basketbalové federace.

Ivan Beneš dělal asistenta Luborovi Blažkovi dlouhá léta. Od roku 2009 s ním působil jako asistent u reprezentace. Nyní zastává funkci hlavního trenéra českého týmu VŠ Praha.

„Je to vrchol kariéry a uvědomuji si, že to nebude jednoduché. Domácí šampionát musí být úspěšný. Bude to těžké, protože se Evropa hodně vyrovnaná. Dříve slabší týmy dnes hrají vyrovnaně s basketbalovými velmocemi,“ dodal Ivan Beneš.

„Když Lubor přišel s tím, že pokračovat nechce, tak jsem ho přesvědčoval, aby nekončil a dovedl tým ještě do roku 2017, ale byl tak pevně rozhodnutý, že jsem ho nepřesvědčil,“ řekl Beneš. „Obměna bude dlouhodobý proces a nemá smysl, abych já v jeho průběhu skončil. Je lepší, když tým povede někdo, kdo u něj může být déle než jen dva roky,“ vysvětlil Blažek.

Tým nyní čeká dlouhá cesta přípravy na ME 2017, které se bude konat v Praze a Hradci Králové. První blok přípravy čeká tým od 16. – 26. listopadu 2015, kdy bude přerušena Bonver ŽBL z důvodu, že v naší lize hrají zahraniční reprezentantky, které budou hrát v tu dobu kvalifikační zápasy o účast na ME 2017.