S Natálií Hejkovou o uplynulém evropském šampionátu

1.7.2015
Nedávné mistrovství Evropy žen sledovala velmi bedlivě. Aby také ne, vždyť ve třech národních týmech hrálo hned sedm hráček jejího týmu! S Natálií Hejkovou, úspěšnou koučkou ZVVZ USK Praha, jsme si proto po skončení šampionátu povídali, a řeč se zcela pochopitelně točila převážně kolem výkonů hráček našeho klubu.

Paní Hejková, sledovala jste ME hodně pečlivě?

"Právě jsem na cestě z Budapešti, takže mám úplně čerstvé dojmy (pousmála se). Trochu si přihřeju polívčičku, protože ústřední postavou vítězného Srbska byla Sonja Petrovič. Troufám si říci, že bez ní by tento tým na titul rozhodně nedosáhl. Sonja zakončila už tak fantastickou sezonu tímto obrovským úspěchem, k čemuž jí gratuluji."

Co Sonju na šampionátu nejvíce zdobilo?

"Na předešlých šampionátech nehrála. S ní přišla do srbského týmu velká, vyzrálá osobnost. Když byla na hřišti, tak srbský tým byl ozdobený kromě bojovnosti i větším basketbalovým uměním."

Sonja je výbornou střelkyní z dálky, k tomu úspěšně atakovala koš vniky do vnitřního prostoru, chodila si pro fauly, s výtečnou 97procentní úspěšností proměňovala trestné hody... Je její velká síla ve všestrannosti?

"Kromě toho, co jste jmenoval, bych k tomu přidala i velmi dobrou obranu. Také pro ni nebylo nikdy nic ztracené. V mnoha zápasech velmi dobře doskakovala v útoku a kromě toho, že odehrála fantastické finále, například rozhodla utkání se Slovenskem v poslední sekundě. Prostě měla úžasně vydařený šampionát, navzdory tomu, že zápasy nezačínala v základní pětce."

S jakými pocity jste vy, její klubová trenérka, sledovala, jak táhne Srbsko za titulem?

"Bylo to skutečně velmi příjemné. Přiznám se, že jsem doufala, že finále bude Srbsko - Španělsko. Nakonec to takhle nevyšlo, ale Sonja má zlatou medaili a Laia Palau se vrací s bronzem, takže to je velmi příjemné."

Pojďme k Laie Palau. Co jste říkala jejím výkonům?

"Laia ve španělském týmu a v USK, to není úplně to samé. Tím, že Španělky měly v týmu v podstatě šest rozehrávaček, byla její úloha jiná. Já osobně se domnívám, že úloha šéfa, kterou dostává v USK, jí sedí lépe."

Český tým skončil v osmifinálové skupině. Pozitivem jistě byly výkony Kateřiny Elhotové, která pravidelně bodovala a byla lídrem národního týmu.

"Ona jím musí být. Sice není tak stará, ale má toho už hodně odehraného a je v ideálním basketbalovém věku. Je dost zkušená na to, aby plnila roli lídra."

A další hráčky?

"Měly to složité, protože v poklusu probíhá přestavba týmu. Či spíše bych řekla, že probíhá ve sprintu - za dva roky bude mistrovství Evropy v Praze a v Hradci Králové a musí se sprintovat. Tam by český tým měl ukázat jinou tvář, než na tomto ME."

Pokud se ohlédnete za evropským šampionátem komplexně, trenérskýma očima, jaké trendy nyní vládnou ženskému basketbalu?

"I nadále pokračuje trend k maximální tvrdosti. Někdy se hraje skutečně až za hranicí, nepomáhají ani opatření o nesportovních chybách a podobně. Zápasy byly skutečně velmi tvrdé a v takových případech rozhodují kromě dobré obrany i individuality, které jsou nejen dobře fyzicky připravené, ale mají výborně zvládnuté basketbalové činnosti. Proto mě velmi těší výkony Sonji Petrovič - podle mě právě ona měla být zvolena MVP mistrovství."