Echo ME: Byl to nepovedený turnaj, přiznala Ilona Burgrová

22.6.2015
V osmifinálové skupině skončilo putování basketbalistek České republiky mistrovstvím Evropy v Rumunsku a Maďarsku. Po postupu ze základní fáze národní tým zvítězil v osmifinále pouze jednou, což na postup do čtvrtfinále nestačilo.

Jak hodnotila českou stopu na šampionátu Ilona Burgrová, pivotka ZVVZ USK Praha?

"Nechci si mazat med kolem pusy, já to vidím jako nepovedený turnaj," přiznala upřímně.

Po postupu ze základní fáze Češky výtečně vstoupily do osmifinálové skupiny, když na úvod porazily Bělorusko tříbodovým rozdílem 73:70 - o cenném triumfu týmu kouče Lubora Blažka rozhodla vítězná trojka Aleny Hanušové. Následně však nestačily na Řekyně, jimž podlehly taktéž tříbodovým rozdílem 71:74, a v závěrečném prohrály s Tureckem 48:59.

"Turecká obrana nebyla nejtvrdší, ale byla kompaktní. Nedala nám prostor," pochválila Ilona Burgrová defenzivní činnost posledního českého soupeře na evropském šampionátu.

Absencí ve čtvrtfinále český tým přišel o naději na olympijskou účast.

Podmínkou bylo obsadit nejhůře pátou příčku, což se Češkám nepodařilo.

Proč? "Pokud chceme být na stejném levelu se špičkovým evropskými týmy - a to my chceme -, tak je taky musíme někdy porazit, a to se nám na mistrovství nepovedlo," doplnila pivotka, která v sedmi zápasech zapisovala průměrně 9,7 bodu + 5 doskoků.

Jak se dařilo dalším hráčkám ZVVZ USK Praha, které reprezentovaly Českou republiku?

Výborný turnaj odehrála křídelnice Kateřina Elhotová. Top-skórerka národního týmu zaznamenávala 15,6 bodu na zápas (!), přičemž zpoza trojkového oblouku střílela s výtečnou úspěšností 41% (11/27). Skvělá čísla má u svého jména i podkošová hráčka Alena Hanušová, která patřila mezi klíčové postavy: střádala 14,9 bodu + 6 doskoků (trojky 37,5% - 9/24)!

Jana Veselá doručovala 7,3 bodu + 6,1 doskoku a Tereza Vyoralová 1,8 bodu.