Budeme se muset rvát každou minutu každého zápasu

17.6.2015
... říká podkošová opora české reprezentace Ilona Burgrová před dalším pokračováním mistrovství Evropy. Český národní tým dnes vstoupí do další fáze evropského šampionátu, v osmifinálové skupině změří síly s Běloruskem, Řeckem a Tureckem.

Jaké pozitivní vědomí si odnesly české basketbalistky ze zápasů v základní skupině?

"Zápasy v základní skupině určitě nebyly jednoduché a ukázaly nám, že v dnešním basketbalu není nic nemožné," odpovídá Ilona Burgrová. "Naše družstvo má skvělé střelkyně, kterým když se daří, dokážou udělat ze zápasu jednoznačnou záležitost."

Zkušená pivotka zároveň dodává: "Možná právě proto se ale náš tým nenutí chodit doskakovat a to je určitě věc, kterou bychom měli zlepšit," dívá se do další fáze evropského šampionátu.

Ilona ve svém hodnocení dosavadního průběhu turnaje vyzvedla přínos klíčové rozehrávačky. "Dalším plusem je energické vedení týmu kapitánkou a zároveň rozehrávačkou Veronikou Bortelovou, která nejednou svou bojovností a dobrou muškou podržela celý tým!"

V jaké činnosti se reprezentantky mohou posunout?

"Myslím, že bychom měli více využívat rychlou hru dopředu, ve které vyniká hlavně Alena Hanušová a Kateřina Hindráková. Tu ale můžeme hrát jen ze zlepšené obrany," přidává nezbytnou podmínku.

V osmifinálové fázi ME se národní tým střetne s Běloruskem, Řeckem a Tureckem.

Co říká na tyto soupeře Ilona Burgrová? "Vyhlídky do další části nejsou úplně nejrůžovější, ale také ne nereálné," míní jedna z nejzkušenějších hráček výběru trenérů Blažka a Beneše. "Uhrát postup bude těžké, budeme se muset o postupové body rvát v každé minutě každého zápasu. Věřím, že za pomoci českých fanoušků v Debrecínu i doma zvládneme," dodala bojovně.