MVP finále ŽBL ukáže žákům euroligovou trofej

29.4.2015
Včera večer jim skončila klubová sezóna. Hráčky ZVVZ USK Praha počtvrté v řadě obhájily mistrovský titul v české lize. Povinnosti jim ale nekončí. Už zítra se Alena Hanušová a Jana Veselá vydají na jih Čech, aby v Jindřichově Hradci v rámci finálového turnaje Sportovní ligy ZŠ o Pohár ministra školství ukázaly jedinečnou trofej pro vítězky Euroligy.
Ještě než si Alena Hanušová v úterý večer pověsila na krk zlatou medaili pro vítězky Ženské basketbalové ligy, převzala z rukou generálního sekretáře ČBF Michala Konečného cenu pro nejužitečnější hráčku finálové série. „Myslím, že z našeho týmu mohl být MVP v podstatě kdokoliv. Mně se možná povedl tento poslední zápas, kdy jsem dala 20 bodů,“ usmívala se těsně po konci sezóny.
 
Už ve čtvrtek ale jede společně se svou spoluhráčkou Janou Veselou předvést jinou trofej. Tu nejcennější na starém kontinentu – pro nejlepší tým Evropy, který zvítězil v Eurolize. „Já se na to hodně těším. Jsem taky dost zvědavá, protože takové akce jsem hrávala za školu v Sokolově. Moc daleko jsme to ale nikdy nedotáhly, protože jsme hrály proti gymplu a tam byly všechny baskeťačky ze Sokolova. Je to další generace basketbalistů. Zajímá mě to, protože naše opory už pomalu končí, mají miminka, takže bude potřeba nová generace,“ plánuje Hanušová nejen reprezentační funkci, ale také roli skauta.
 
Česká reprezentantka věří, že výjimečná trofej za vítězství v nejprestižnější klubové soutěži, by mohla mít i výjimečnou moc: „Já doufám, že když uvidí trofej, bude je to motivovat, aby u basketu vydrželi. Basketbal je o vítězství a je to týmová hra. Když můžete vítězství oslavovat s více lidmi, tak je to vždy lepší než individuální sport.“
 
Vítězství v Eurolize přineslo basketbalistkám ZVVZ USK Praha také řadu povinností. Jako členky nejlepšího týmu Evropy mají za sebou v posledních dnech velkou porci doprovodných akcí, k nimž patří i ta čtvrteční v Jindřichově Hradci. „S holkami jsme byly v rádiu, měly jsme přijetí na pražském Magistrátu, absolvovaly jsme focení... Nebylo to nic extrémního. Doufám, že to podpořilo pražský basketbal a že sponzorů bude přibývat,“ věří mladá pivotka, že úspěch zafunguje i mimo sportovní palubovku.