Budeme hrát cool, nabízí recept na tlak Laia Palau

4.4.2015
Říká se, že doma je doma. Ale platí to vždy? Naše hráčky budou mít při Euroleague Women Final Four výhodu domácího prostředí. Bude to ale skutečně výhoda? Nebo na hráčky padne zodpovědnost před domácími diváky? Rozklíčovat odpověď na tuto otázku nám pomůže Laia Palau, která má s vrcholem Euroligy před vlastními fanoušky zkušenost.
Psal se rok 2010 a Laia válela v dresu Valencie. Ta to dotáhla až do Final Four Euroligy, které nakonec odehrála před svými fanoušky. Podobně jako 10. a 12. dubna naše hráčky v hale Královka. „Když budeme hrát doma, může to být lehčí. A nebo taky ne,“ polemizuje nad turnajem, který už za týden rozhodne o královnách klubové Evropy pro letošní sezónu, s úsměvem nejlépe asistující hráčka dosavadního průběhu Euroligy.
 
Po chvíli se ale španělská rozehrávačka přeci jen přikloní k variantě, že vše bude dobré. Díky fanouškům. „Doufám, že lidé přijdou.  Na Salamanku tu bylo plno a věřím, že Česko je tradiční zemí a basketbal žen je tu oblíbený,“ těší se na zaplněnou Královku.
 
Tlak. To je slovo, které je s takto velkými a důležitými akcemi na domácí půdě nejčastěji skloňováno. Své o tom ví i Laia. „Ve Valencii to bylo o tom, že se od nás čekají velké věci a cítili jsme to. Pět tisíc lidí si to přálo,“ vzpomíná na turnaj pět let zpátky.
 
Zároveň však svým spoluhráčkám nabízí recept, jak se tlaku vyvarovat: „Na nás takový tlak nebude. Budeme hrát cool. Jsme tady, a je to šance dostat se do finále. Uvidíme... Musíme to všichni takhle brát, užívat si to.“
 
V semifinále Final Four čeká na naše hráčky v pátek 10. dubna od 18 hodin turecký Fenerbahce Istanbul. A Laia znovu opakuje: „Fenerbahce je tým, který hraje Final Four, Tureckou ligu a má zkušené hráče. Máme hráčky i trenérku, které s Final Four mají zkušenosti. Musíme to brát s tím, že nejsme pod tlakem a snažit se si to užívat. To nám může dát výhodu.“
 
Bude hra USK opravdu cool? Přijďte se podívat už na konci příštího týdne na Královku.