Je to pocit, který chcete zažít, vzpomíná Jana Veselá

1.4.2015
Víte, kdy naposledy nesl euroligový titul českou stopu? A kdo se o ní postaral? Bylo to před třemi lety, kdy si nejprestižnější evropskou klubovou soutěž podmanila španělská Valencia. Až potud z českého pohledu nic zvláštního. To by ale v jejích barvách tehdy nesměla válet Jana Veselá.
Ta bude mít již zanedlouho jedinečnou šanci podobný úspěch zopakovat. Navíc doma. A v případě Jany Veselé platí to „doma“ víc, než u kterékoliv jiné z jejích spoluhráček.
 
Jano, zavzpomínej na rok 2012. Jaké to byly pocity, když jsi vyhrála Euroligu?
Každý, kdo hraje basket a hraje na této úrovni, tak je to pro něj top. Proto Euroligu člověk hraje. Když se to pak povede v takové konkurenci ruských a tureckých týmů, tak je to něco neskutečného. Je to pocit, který chcete zažit.
 
Máš pro holky připravené nějaké rady před startem Final Four?
Družstvo máme dost zkušené. Cizinky rozhodně zkušenosti mají. Pro některé české holky to bude první Final Four. Vloni jsme hrály Final 8. Není to sice to stejné, ale je to dost podobné. Vždy je to vícedenní turnaj. Žádné rady nejsou potřeba.
 
Co pro Tebe znamená možnost hrát Final Four na domácí palubovce?
Pro mě to je speciální. Hrát doma je pro nás plus. Naši fanoušci nás vždy ženou dopředu. Navíc nám odpadá cestování. Člověk má svůj režim a přitom hraje Final Four. Těším se na to.
 
Navíc hrajete v Praze, na Královce... Nevybavují se Ti nějaké vzpomínky?
V této hale jsem vyrůstala. Hrála jsem tu pár let se Spartou a trénovaly jsme tu i na gymplu. Sice to tu teď vypadá trochu jinak, ale pořád je to pro mě super speciální.
 
Kolik diváků už jsi stačila naverbovat?
Pár jo. Je pravda, že z holek jsem kupovala asi nejvíc lístků. Holky si dělají legraci, že jsem vykoupila celou halu. To není pravda, ale pár lidí přijde. Kamarádi se mě ptali na lístky, takže skupinku tu mít budu.
 
Euroleague Women Final Four začíná v Praze na Královce semifinálovými zápasy 10. dubna. Zápasy o medaile se hrají v neděli 12. V obou dnech utkání začínají v 15 a 18 hodin.