V semifinále Euroligy vyzveme Fenerbahce Istanbul

12.3.2015
Už je to jasné. ZVVZ USK Praha a Jekatěrinburg, které vyhrály své čtvrtfinálové série shodně 2-0 na zápasy a zajistily si postup do Final-4 Evropské ligy již v minulém týdnu, doplní na finálovém turnaji (10. - 12. 4., SH Královka) Fenerbahce Istanbul a Dynamo Kursk. A právě turecký klub bude naším soupeřem v semifinále - utkáme se s ním vůbec poprvé v historii.

Podle původního rozlosování jsme měli narazit na Dynamo Kursk, ovšem předpisy Evropské ligy stanovují, že v případě účasti dvou klubů z jedné země na závěrečném turnaji (v tomto případě ruské kluby Jekatěrinburg a Kursk) musejí tyto týmy hrát v semifinále proti sobě.

Semifinálové dvojice tedy tvoří Jekatěrinburg vs. Kursk a ZVVZ USK vs. Fenerbahce.

O SOUPEŘI

Fenerbahce je loňským finalistou nejprestižnější ženské klubové soutěže.

V letošním ročníku ovládlo základní skupinu B s bilancí výher a porážek 11/3.

Ve čtvrtfinálové sérii došlo k rivalskému souboji dvou istanbulských klubů a každý z nich si udržel výhodu domácího prostředí, byť zápasy číslo 1 a 2 skončily rozdílem jediného koše!! Vstupní utkání basketbalistky Fenerbahce vyhrály 58:56 (nejvíce bodů: Hollingsworth 14, Zellous 13, Bibrzycka 12), naopak Zápas 2 zvládl lépe Galatasaray - 59:57 (nejvíce bodů: Bibrzycka 15, Charles 14, Hollingsworth 12).

Klíčový třetí duel měl jednoznačnější průběh. Fenerbahce vedlo po třech čtvrtinách patnáctibodovým rozdílem a zkontrolovalo postupové vítězství 63:52 (nejvíce bodů: Charles 19, Bibrzycka 15, Zellous 9).

Co do počtu inkasovaných bodů je náš soupeř nejlepší v celé Eurolize s průměrem pouhých 60,2 bodu!

KLÍČOVÉ HRÁČKY

Lze za ně označit kvintet Charles-Zellous-Bibrzycka-Ndour-Hollingsworth.

Velkou sílu má Fenerbahce pod košem. Ametická pivotka Tina Charles (193 cm) střádá v letošním euroligovém ročníku 15,3 bodu + 7,9 doskoku, dvacetiletá španělská naděje Astou Ndour (198 cm) přidává 9,6 bodu + 5,7 doskoku (ovšem ve čtvrtfinálové sérii odehrála celkem jen 5 minut) a turecká reprezentantka Quanitra Hollingsworth (196 cm) dodává 7,6 bodu + 6,6 doskoku.

Na perimetru se v ofenzivě nejvíce prosazují americká rozehrávačka Shavonte Zellous s 11,2 bodu s polskou křídelnicí Agnieszkou Bibrzyckou (10,2 bodu). Druhá jmenovaná v posledních čtyřech euroligových zápasech povýšila svůj bodový průměr na 15,3 bodu, zdobí ji výborná střelba zpoza tříbodového oblouku: její sezonní úspěšnost v Evropské lize činí 39,1% (27/69).

Více o Final-4 na Královce čtěte zde.