V Eurolize máme čtvrté vítězství a jsme druzí

17.12.2014
Poslední předvánoční utkání v Evropské lize basketbalistky ZVVZ USK Praha zvládly. Taženy pěticí dvouciferných střelkyň porazily na své palubovce francouzský klub Basket Lattes Montpellier jedenáctibodovým rozdílem a vylepšily svoji bilanci ve skupině A na 4/2.

EVROPSKÁ LIGA, SKUPINA A:

ZVVZ USK Praha vs. Basket Lattes Montpellier 80:69
(21:13, 11:16, 23:20, 25:20)

Do zápasu jsme šli bez zdravotně indisponované Jany Veselé.

Na reprezentační křídelnici - a nejen na ní, neboť zdravotní potíže měly i pivotky Ilona Burgrová s Alenou Hanušovou - se projevila strastiplná cesta z předchozího euroligového duelu v Kursku.

"Byl to těžký zápas. Minulý týden jsme měli náročné cestování z Ruska, trápily nás nemoci. Proto jsme museli bojovat celý zápas. A jsme rádi, že jsme před Vánoci vyhráli,“ uvedla  vítězná trenérka Natália Hejková. Na soupeřovu adresu se vyjádřila pochvalně: "Montpellier je černý kůň soutěže a může porazit kohokoli," ocenila koučka ZVVZ USK kvality francouzského klubu. "Proto je velmi důležité, že jsme toto utkání  zvládli a vylepšili svou pozici v boji o play off."

Cesta za čtvrtým vítězstvím v Evropské lize nebyla (podle očekávání) jednoduchá.

První čtvrtinu jsme sice ovládli osmibodovým rozdílem, ovšem ve druhé části hry se Montpellier přitáhl na rozdíl jediného koše a třináct minut před koncem zápasu Valeriane Ayayi srovnávala na 45:45! Díky dvěma trojkám z rukou Kateřiny Elhotové a Evy Vítečkové jsme znovu odskočili a hned v úvodu závěrečné čtvrtiny Ilona Burgrová dvěma koši a Kia Vaughn s trojkující Laiou Palau posunuly průběžný stav až na 64:51!

Byla to klíčová pasáž zápasu. Když pak necelých pět minut před koncem top-skórerka utkání Eva Vítečková trojkou zvýšila náš náskok na patnáctibodový (75:60), nebylo o našem úspěchu sebemenších pochyb.

Oba týmy střílely z pole s podobnou úspěšností (52,5% - 50%) a stejně na tom byly i z trojek (6 - 6).

Důležité byly trestné hody, z nichž jsme vytěžili 10 bodů, kdežto Montpellier jen 3, a také doskoky, jejichž poměr byl 39 - 27 (v útoku 11 - 5).

Kia Vaughn se Sonjou Petrovič zaznamenaly double-double, Eva Vítečková se zejména díky čtyřem proměněným tříbodovým střelám z osmi pokusů dostala na 16 bodů.

Další euroligový duel odehrajeme 7. ledna 2015 v Jekatěrinburgu.

Body:

ZVVZ USK - Vítečková 16, Vaughn 15 (10 d.), Petrovič 14 (11 d.), Burgrová 14, Elhotová 10, Palau 5 (12 as.), Quinn 4, Hanušová 2

Montpellier - O´Hea 14, Ayayi 14, Bass 13 (8 d.), Skrella 10, Lardy 7, Godin 6...