Eva Vítečková o rekordu, trenéři o zápase

4.12.2014
Povedený středeční večer prožily basketbalistky ZVVZ USK Praha, které v euroligové premiéře ve Sportovní hale Královka porazily Good Angels Košice jednoznačně 76:57. Eva Vítečková měla ještě o jeden důvod k radosti navíc: odehrála své 243. utkání v Evropské lize, čímž vyrovnala dosavadní rekord belgické legendy Ann Wauters!!!
"Je to velké číslo," řekla Eva Vítečková jen několik málo okamžiků po utkání.
 
"Odpovídá to těm 11 letům v Brně a nyní 5. sezoně v USK."
 
Sama o vyrovnání rekordu v počtu odehraných zápasů nevěděla. "O rekordu mi řekla Alča Hanušová, přítel, kamarádi. Takové věci si přečtu, až skončím kariéru." 243. Skutečně úctyhodná porce utkání na nejvyšší evropské úrovni. "Je to hezké, že vlastně celou svou kariéru hraju Evropskou ligu," pokračovala Eva a svěřila se s utkáním, které jí nejvýrazněji utkvělo v paměri: "Nejpamátnější zápas bude asi ten s Brnem ve vítězném finále Euroligy. Pak si ještě vybavím, že jsem dvakrát dala přes třicet bodů."
 
V duelu s Košicemi odehrála 26 minut, doručila 11 bodů a doskočila 4 míče.
 
"Je dobře, že jsme vyhráli, i když náš výkon nebyl úplně ideální," hodnotila rodačka z Nového Města na Moravě čtvrtý euroligový zápas svého týmu v letošní sezoně. "Košice také nebyly úplně v ideální pohodě, proto zápas vypadal tak, jak vypadal. Jak je ještě nezabydlená a syrová hala, tak takový výkon jsme předvedly i my na hřišti."
 
Jakkoliv náš tým nepředvedl ideální výkon, tak měl celé utkání pod kontrolou - již v první čtvrtině si vypracov šestnáctibodové vedení! "Aniž by člověk chtěl, tak za vyšího vedení jde koncentrace dolů. V poločase nám ale trenérka rázně připomněla, že nic není vyhrané. Dávaly jsme pak snadnější koše a udržovaly jsme náskok," doplnila Eva Vítečková.
 
Jak hodnotili středeční euroligový mač jeho další aktéři?
 
Maroš Kováčik (trenér Good Angels Košice):
 
"Gratuluji domácím ke kolektivnímu výkonu. Od prvních minut jsme neměli šanci a do zápasu jsme se vrátili jen tehdy, když trenérka Hejková byla více Slovenka než Češka - když prostřídala a my jsme mohli výsledek trochu kosmeticky upravit. Naše kvalita se ani nepřibližuje kvalitě domácích, ale chtěl bych pochválit naše mladé hráčky, které dostaly velkou minutáž a odvděčily se nám bojovným výkonem."
 
Barbora Bálintová (hráčka Good Angels Košice):
 
"Domácí hráli opravdu hezký basketbal, my jsme střídali dobré a špatné minuty. V naší hře bylo hodně chyb. Věřím, že v dalších zápasech to bude lepší. Musíme zlepšit obranu, protože dostáváme hodně košů zpod koše."
 
Natália Hejková (trenérka ZVVZ USK Praha):
 
"Pro mě byl tento zápas obvzlášť těžký, protože Košice mají svou kvalitu a mě navíc strašilo, že budeme hrát v nové hale. I když zde trénujeme, tak před týdnem hala vypadala úplně jinak než dnes. Vlastně jsme hráli na neutrálním území, i to jsme ale zvládli. Věřím, že postupem času se tato hala stane opravdu naší."
 
Kateřina Elhotová (hráčka ZVVZ USK Praha):
 
"Jsem ráda, že jsme doma uhráli takový výsledek, protože asi nikdo nečekal, že Košice porazíme o tolik bodů. Věděli jsme, že Košice jsou kvalitní soupeř. Chtěli jsme hlavně dobře bránit, což se však úplně nedařilo. Dostávali jsme jednoduché koše, a kdybychom v určitých momentech pořádně nezabrali, mohlo to být vyrovnanější. Celkově to bylo dobré otevření této haly. Hrálo se mi tu dobře a věřím, že i celému týmu."