Istanbulské echo

27.11.2014
Vynikající a konzistentní výkon na obou polovinách hřiště dovedl basketbalistky ZVVZ USK Praha k velice cennému vítězství na palubovce tureckého Galatasaraye Istanbul. Díky němu vylepšily svoji bilanci v euroligové základní skupině A na 2/1. Co říkali nedlouho po utkání jeho přímí aktéři?
Trenérka Natália Hejková vyslala na úvodní rozskok pětici Laia Palau-Jana Veselá-Eva Vítečková-Sonja Petrovič-Kia Vaughn. "Soupeře jsme zaskočili vysokou základní sestavou," míní Jiří Bárta, asistent koučky Hejkové.
 
Průběh zápasu byl absolutně neočekávaný.
 
V polovině první čtvrtiny platil stav 2:11, na konci úvodní části hry dokonce těžko uvěřitelných 6:23!!!
 
"V úvodu jsme si vypracovali náskok, který se ukázal být dostačující až do konce zápasu," řekl dále Bárta.
 
Náš tým dominoval na palubovce i ve druhé čtvrtině, v níž povolil svým hostitelkám nastřádat jen 8 bodů, celkem tedy za první půli 14! Do druhého poločasu si přenesl čtyřiadvacetibodový náskok, který kontroloval i nadále - byť už naše převaha nebyla tak výrazná, vyhráli jsme i třetí (18:20) a čtvrtou (11:14) část hry.
 
"Poločasové vedení o 24 bodů zřejmě vyvolalo v kabině soupeře velký rozruch, a proto do třetí čtvrtiny nastoupily hráčky Galatasaraye s velice tvrdou a nekompromisní obranou, někdy až za hranicemi pravidel. Velice důležitým momentem bylo tomuto tlaku odolat, což jsme dokázali. V závěru zápasu už nebylo o vítězi pochyb," dodal Jiří Bárta.
 
Nejlepšími střelkyněmi ZVVZ USK Praha byly Sonja Petrovič a Kateřina Elhotová s 15 body.
 
"Vstup do zápasu je vždycky velmi důležitý a nám se podařilo zahájit utkání s velkou převahou," kvitovala druhá jmenovaná povedený start, který rezultoval v rychlé získání dvouciferného náskoku. "Soupeřky neproměňovaly střely z dálky ani zpod koše, a tak náš náskok stále narůstal."
 
Do druhého poločasu Galatasaray vstoupil minišňůrou 6:0, ovšem dovolili jsme mu pouze snížení ztráty na 18 bodů, blíž už jsme ho nepustili. "Přestože náš výkon ve třetí čtvrtině nebyl nejlepší, dokázali jsme velké bodové vedení udržet až do konce zápasu," dodala Kateřina Elhotová, jež ukončila zápas s bilancí 15 bodů, 3 asistencí a 3 doskoků.
 
Referát ze zápasu čtěte zde: Start-cíl, z Istanbulu vezeme suverénní vítězství