MS žen: Druhé vítězství jistí postup

28.9.2014
Po včerejším úvodním vítězství nad Brazílií zvládly basketbalistky České republiky i své druhé utkání ve skupině A a na světovém šampionátu v Turecku si tak zajistily postup do další fáze turnaje. Stejně jako v sobotu, i dnes byly hodně vidět hráčky ZVVZ USK Praha.

MS ŽEN, SKUPINA A:

Česká republika vs. Japonsko 71:57
(18:16, 15:22, 20:13, 18:6)

Utkání nebylo jednoduché, vždyť ještě v polovině třetí čtvrtiny české reprezentantky prohrávaly sedmibodovým rozdílem 40:47! Zbývající pasáží třetí části hry však jednoznačně ovládly, když natáhly svoji šňůru na 13:4, otočily průběžný stav ve svůj prospěch a v závěrečné čtvrtině už na palubovce zcela dominovaly.

Díky druhé výhře mají Češky jistou účast v osmifinále, v úterním duelu si to rozdají se Španělskem o vítězství ve skupině A, které by jim zajistilo přímý postup do čtvrtfinále.

"Bylo jasné, že se nám vyplatí hrát na dlouhé pivoty, protože když jsme se začali prosazovat zpod koše, ony musely zdvojovat a tím se nám odkrýval venek. Dlouho se to nedařilo, nedávali jsme koše a dostávali jsme se s míčem daleko od koše. Ve chvíli, kdy jsme začali hrát více přes pivoty, kteří spolu i dobře spolupracovali při zdvojeních, tak jsme se chytli a bylo to dobré," hodnotil duel trenér Lubor Blažek.

Top skórerkou zápasu byla uzdravená pivotka Petra Kulichová, která Japonkám vysázela 19 bodů. Jen o bod méně zaznamenala křídelnice Kateřina Elhotová, dalšími dvoucifernými střelkyněmi národního týmu byly Ilona Burgrová (13) a Kateřina Bartoňová (11).