Sonja Petrovič: Vždy dělám vše pro výhru

22.9.2014
Po rozhovoru s Ivanou Matovič, který jsme zveřejnili v závěru minulého týdne, vám dnes přinášíme rozhovor s druhou zahraniční akvizicí ZVVZ USK Praha, která v předchozích dnech trénovala v Praze pod dohledem trenérky Natálie Hejkové: se Sonjou Petrovič.
Odpočinula jste si během léta tak, jak jste chtěla? Máte znovu chuť do basketbalu?
 
"Jako mnoho sportovců jsem během léta měla aktivní odpočinek, přesto jsem se ujistila, že s řádnou přípravou na novou sezonu začnu včas. Během léta jsem věnovala hodně času studiu, ale nyní už jsem připravená a natěšená na novou basketbalovou sezonu."
 
V létě jste nasměrovala svoji další kariéru do USK Praha. Co rozhodlo o tom, že jste zvolila právě tento klub?
 
"Existuje mnoho faktorů, které ovlivnily mé rozhodnutí: reputace klubu, účast v Eurolize, šance spolupracovat s trenérkou Hejkovou, jelikož tuto příležitost jsem v minulosti již jednou promarnila."
 
Našla jste v týmu, v klubu, nějaké známé tváře?
 
"Samozřejmě. Znám téměř všechny hráčky, protože jsme proti sobě hrály v Eurolize. Také jsem často hrála proti českému národnímu týmu, obzvlášť proti Kateřině Elhotové, když jsme proti sobě hrály v mladších reprezentačních kategoriích."
 
Příprava v USK je specifická, s ohledem na množství reprezentantek, které budou hrát na nadcházejícím mistrovství světa. Více méně jde o individuální tréninky - jaký je v tomto období váš tréninkový program?
 
"V Bělehradě jsem trénovala podle plánu, který byl schválen vedením klubu. Momentálně je to čtvrtý týden, co naplno trénuji. Po absolvování testů a tréninků v Praze budu nadále trénovat podle tréninkového plánu od trenérů, který zahrnuje jak individuální, tak týmovou přípravu."
 
V loňské sezoně se USK poprvé probojoval na finálový turnaj Euroligy. Když se podíváte na novou soupisku, jaké ambice může mít náš tým v Evropské lize?
 
"Předpokládám, že náš tým bude opět dominovat v české národní soutěži. Co se týče Euroligy, máme velmi těžkou základní skupinu. Moje přání by bylo, hrát v pořadí již poosmé finální fázi této soutěže. Myslím si, že máme tým, který může hrát vyrovnaně s jakýmkoliv dalším družstvem v Evropské lize."
 
S jakými cíli, výzvami, půjdete do nové sezony vy osobně?
 
"Jako typický příklad srbského sportovce se vždycky snažím podat co nejlepší výkon a dělat vše pro výhru."
 
Budete sledovat světový šampionát, který začne již za několik dnů? Které týmy jsou vašimi favority?
 
"Samozřejmě budu světový šampionát sledovat. Nejvíce budu fandit Srbsku, a také všem mým kamarádkám z dalších týmů, aby se jim dařilo tak, jak si přejí."